Wiosenna zupa kalafiorowa z lubczykiem, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim


kategoria: zupa
tagi: cytryna, czosnek niedźwiedzi, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kalafior, koperek, limonka, lubczyk, papryka, papryka ostra, papryka piri-piri, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czasami trzeba długo siedzieć w kuchni, aby przygotować coś wegańskiego i zgodnego z postem Dąbrowskiej, na przykład gołąbki czy pizzę. Ja, jak już wiecie, staram się minimalizować czas spędzony w kuchni. Czasem warto przygotować sobie coś na zapas. Jak mam czas i siły, to kroję włoszczyznę, dodaję lubczyk, pietruszkę, koper, liście selera, pakuję i chowam do zamrażalnika – jak znalazł na jesienne i zimowe dni. Tak możemy robić, jak jest dostęp do fajnych, świeżych warzyw i ziół. Ale teraz, u schyłku wiosny, muszę już się wspierać mrożoną włoszczyzną ze sklepu (pamiętajcie, że wiele mrożonek nie nadaje się na post Dąbrowskiej – zawierają „zakazane” warzywa). Natomiast zioła już w warzywniakach są dostępne, a to one dodają aromatu i w zasadzie robią całą robotę.

Przepis jest banalnie prosty, pyszny, a rezultat gotowania znika w kilka chwil. Przez ostatnie 5 dni gotowałam to codziennie! A Rafał (mięsożerca) właśnie wyjada mi zupę w kuchni, podczas gdy ja siedzę przy komputerze. ☺

#dieta dr Dąbrowskiej

Fotografia wiosennej zupy kalafiorowej z lubczykiem, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki (4-6 porcji)

  • ½ dużego kalafiora
  • 250 g włoszczyzny
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ostrych suszonych papryczek (ilość wg uznania)
  • garść czosnku niedźwiedziego
  • garść koperku
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól, pieprz
  • do lekkiego zakwaszenia cytryna lub limonka

Fotografia wiosennej zupy kalafiorowej z lubczykiem, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Wykonanie

  1. Kalafiora rozdrobnij, tak jak lubisz (ja wolę większe kawałki). Używam też świeże listki kalafiora drobno je krojąc. To samo robię z głąbem.
  2. Zalej wodą, tak aby zakrywała kalafiora na ok. 4 cm.
  3. Dodaj przyprawy i gotuj ok. 8 minut. Po tym czasie dodaj włoszczyznę i od momentu wrzenia gotuj 5–6 minut. Dopraw do smaku.
  4. Wszystkie zielone zioła umyj i drobno pokrój. Dodaj do garnka po wyłączeniu palnika lub nalej zupę na talerze i tam posyp ziołami. Całość wymieszaj. Dodaj limonkę lub cytrynę.

Zupa nie wygląda specjanie, ale to smakowa petarda. Cały garnek to tylko ok. 220 kcal! W zasadzie są tam tylko dwa podstawowe składniki, a pozostałe to zioła i przyprawy. Smacznego!

Fotografia wiosennej zupy kalafiorowej z lubczykiem, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim

comments powered by Disqus