Kimchi według zasad Dąbrowskiej


kategoria: kiszonki
tagi: czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, imbir, kapusta, kapusta pekińska, kimchi, marchewka, papryka, papryka ostra, rzepa, seler, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś na tapecie kimchi, ale nie takie koreańskie, tylko dostosowane do potrzeb postu Dąbrowskiej. Jadłam je dziś, jest moc! To pyszna kiszonka, pełna warzyw i papryki słodkiej i tej pikantnej. Na paprykę pikantną uważajcie, mieszajcie najlepiej w rękawiczkach, ale doprawiajcie śmiało – podczas procesu kiszenia nabiera łagodniejszego smaku. Nie żałujcie świeżego imbiru (ja ścierałam, umyty, na tarce na dużych oczkach). Na tę porcję zużyłam 2 główki czosnku. Polecam!

#dieta dr Dąbrowskiej

Fotografia wiosennej zupy kalafiorowej z lubczykiem, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki (słoik ok. 3-litrowy)

  • 6 sztuk średniej rzepy
  • ½ średniej kapusty pekińskiej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka średnio pokrojona
  • ½ dużego selera
  • 2 op. papryki słodkiej
  • 1–2 op. papryki suszonej ostrej (lub według smaku)
  • 2 główki czosnku
  • 12 cm imbiru
  • sól
  • ½ szklanki wody letniej

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki pokrojone i starte umieść w dużej misce. Dodaj wodę i dokładnie całość wymieszaj, ugniatając.
  2. Sprawdź smak, jeśli wszystko jest ok, to przełóż kiszonkę do słoja i przykryj gazą.
  3. W literaturze piszą, żeby trzymać ją tak ok. 5 dni, a potem przenieść do lodówki. Zadecyduj samodzielnie, kiedy smak będzie odpowiedni. W lodówce może stać dlugo i zaleca się zjadać ok. 2 łyżek kimchi dziennie.

Smacznego!

Fotografia wiosennej zupy kalafiorowej z lubczykiem, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim

comments powered by Disqus