Kalafiornica z botwinką
5 maja 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
„Dąbrowszczaki”, jutro na śniadanie jecie jajecznicę! Tak, tak… nie przeczytaliście źle. ☺ Potrzebna będzie jedyna w swoim rodzaju sól – o smaku jajek – Kala Namak (sól czarna). To jej dodanie powoduje, że zwykły kalafior nabiera smaku jajka. Sól jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, w większych supermarketach, a nawet w dobrze zaopatrzonych warzywniczych. Bardzo modna ostatnio, więc nietrudno ją znaleźć. Pamiętajcie jednak o tym, aby przesypać ją do szczelnego słoika, bo szybko traci swój aromat.
Składniki (1 porcja)
- 2 większe różyczki kalafiora
- ⅓–½ łyżeczki soli czarnej Kala Namak
- 2 łodygi botwinki wraz z buraczkami
- garść kiszonej kapusty
- 1 duży pomidor, np. malinowy
- 1 średni ogórek gruntowy
- garść rzodkiewek
- cytryna (sok)
- szczypiorek
- 2 łyżki kimchi (opcjonalnie, ale zachęcam do wypróbowania mojego przepisu)
- pieprz
Wykonanie
- Kalafiora i sól zalej wrzątkiem i gotuj 7–9 minut.
- Botwinkę umyj, buraczki obierz i całość pokrój.
- Kalafiora odcedź, zostawiając ⅓ szklanki wody spod niego. Następnie rozgnieć go widelcem.
- Wrzuć na patelnię pokrojoną botwinkę, kalafiora, dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz 2–3 łyżki wody spod kalafiora. Często mieszając, ew. uzupełniając płyn całość duś ok. 3 minuty. Dopraw do smaku.
- Kalafiornicę oraz warzywa (pokrojone) wyłóż na talerz. Gotowe!
Warzywa oczywiście można dodać takie, jakie na jakie akurat mamy ochotę. Świetnym uzupełnieniem będzie sok kiszony. Ja podałam kapuściano-brokułowy (przepis już jest na blogu). Pyszny, delikatny w smaku, z lekką nutą papryki ostrej.