Mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi
16 czerwca 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Bardzo smaczne ciasteczka, z łatwością przygotujecie je w zaciszu kuchni. Owoce oczywiście można zmieniać w zależności od sezonu czy preferencji smakowych. Zaskoczycie domowników. Mniam!.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.
Składniki (ok. 15 tartaletek w foremkach o średnicy ok. 8 cm)
- 2 szklanki migdałów tartych BackMit
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 ml śmietany 30%
- 2 jajka L
- olej Rapso do posmarowania foremek
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki
- 250 g serka mascarpone
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- 2 łyżki oleju Rapso
- 3 łyżki powideł śliwkowych (gładkich lub przetartych przez sitko)
- owoce sezonowe
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto dokładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.
- Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.
- Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków foremek.
- Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 20–25 minut, do lekkiego zarumienienia.
- Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.
- Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami.
Smacznego!