Kulki mocy orzechowo-słonecznikowe
3 sierpnia 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Kulki mocy, ostatnio bardzo popularne. Z powodzeniem zastępują tradycyjne słodycze, a do tego dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych. Przygotowujemy je z orzechów, nasion, kasz, a jako „zlepiacze” stosujemy miód, dobre masło orzechowe czy np. daktyle. Ich przygotowanie to tylko kilka minut. Lubią je dorośli, ale również i dzieci. Jeżeli stosujecie mączkę orzechową czy orzechy rozdrobnione, warto je lekko podprażyć na suchej patelni, wydobywa się z nich przyjemny aromat. Możecie kombinować z różnymi połączeniami i wybrać te, które wam najbardziej smakują. Możecie otoczyć je w kakao, rozdrobnionych orzechach, liofilizowanych owocach, sezamie lub wiórkach kokosowych. Moje są bardzo proste, składają się tylko z 4 składników i są naprawdę bardzo smaczne. A jedna kulka zaspokaja na kilka godzin apetyt na słodkie. No, może dwie kulki… ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Kresto.
Składniki (ok. 12–15 sztuk)
- 200 g tartych orzechów laskowych BackMit
- 200 g Słonecznika tartego BackMit
- Wiórki kokosowe Kresto (do obtoczenia kulek)
- miód (ilość uzależniona od gęstości miodu, ja użyłam 5 łyżek średnio gęstego)
Wykonanie
- Orzechy laskowe i słonecznik przesypujemy na duża patelnię. Cały czas mieszając doprowadź do bardzo lekkiego zarumienienia. Ostudź. Ten punkt można wykonać dzień wcześniej.
- Słonecznik i orzechy przesyp do miski i dodaj stopniowo miód, mieszając. Dodaj taką ilość, aby pralinki ładnie się kształtowały, aby nie były zbyt miękkie. Jeżeli jednak dodamy zbyt wiele miodu, wówczas możemy dosypać tartych orzechów lub słonecznika.
- Nabierając łyżeczką masę orzechową tworzymy zgrabne kuleczki. Na koniec otaczamy je wiórkami kokosowymi.
- Kulki mocy przechowujemy do 2 tygodni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Gwaratuję jednak, że nie przetrwają tak długo!
Smacznego!