Jaglanka na mleku kokosowym z masłem orzechowym i figami


kategoria: śniadanie
tagi: figi, Halina, kasza, kasza jaglana, masło orzechowe, mleko kokosowe, Sawex, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam na idealne śniadanie. Jaglanka z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i figami lub innymi Waszymi ulubionymi owocami. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, ma dużo białka i witamin z grupy B, a także żelaza. Pomaga obniżać zły cholesterol. Przez to jest polecana przy profilaktyce wielu chorób sercowo-naczyniowych. Figi teraz są najlepsze, jest na nie sezon, a w jednym z popularnych sieci sklepów są dziś po niecałe 80 groszy za sztukę. Jaglankę możecie oczywiście przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać, co zajmie kilka minut. Uważajcie jednak, aby się nie przypaliła. A magiczny składnik, którym jest masło orzechowe, robi całą robotę. To jest pyszne, sycące i mega zdrowe! Jak ktoś nie przepada za mlekiem kokosowym, to można zastąpić innym ulubionym mlekiem roślinnym.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia jaglanki na mleku kokosowym z masłem orzechowym i figami

Składniki (2–3 porcje)

  • 1 torebka kaszy jaglanej Halina
  • 1 litr mleka kokosowego (lub inne roślinne)
  • 2 solidne łyżki masła orzechowego z drobinkami orzechów
  • 2–3 figi (lub inne ulubione owoce)
  • szczypta soli

Fotografia jaglanki na mleku kokosowym z masłem orzechowym i figami

Wykonanie

  1. Kaszę ugotuj według zaleceń producenta, zastępując wodę mlekiem kokosowym. Dodaj szczyptę soli.
  2. Ugotowaną kaszę wyciągnij z garnka, odsącz, wysyp do miski, dodaj masło orzechowe, wymieszaj.
  3. Podawaj na ciepło z pokrojonymi figami lub innymi owocami.

Smacznego!

Fotografia jaglanki na mleku kokosowym z masłem orzechowym i figami

comments powered by Disqus