Zupa dyniowo-pomidorowa, wegańska
9 października 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Tak po cichutku zaczęłam dziś kolejny post Dąbrowskiej. Jakoś czuję, że jest mi potrzebny. Nie wiem, ile będzie trwał, pomalutku będę kompletowała kolejne dni. ☺ Jak na pierwszy dzień, to jest bardzo dobrze. Na obiad przygotowałam sobie naprawdę bardzo smaczną zupę. Część z Was widziała ją już dziś na Facebooku, a teraz prezentuję przepis na blogu. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Można oczywiście przygotować więcej i przechowywać w lodówce, czy nawet zapasteryzować.
Przy okazji przypomnę wam o tym, aby pamiętać o przygotowaniu sobie mrożonych ziół, zwłaszcza lubczyku, który nadaje zupom i daniom bardzo dużo aromatu. Tym, którzy są przyzwyczajeni do magi w płynie, na pewno im go zastąpi. Ja już mam pełny zamrażalnik. Mam w ogrodzie jeszcze natkę selera i też już chyba w tym tygodniu ją zamrożę, na zimę jak znalazł. Jak już jesteśmy przy ziołach, to pamiętajcie o jednej zasadzie – suszone dajemy na początku gotowania, natomiast te świeże na koniec, najlepiej po wyłączeniu ognia lub już na talerzach.
Składniki (2–3 porcje)
- ok 800 g dyni hokkaido
- 1 szklanka mrożonej włoszczyzny (lub szklanka włoszczyzny świeżej, pokrojonej w paski)
- 2 szklanki passaty
- ½ dużej cebuli
- ½ szklanki pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła: lubczyk, natka pieruszki, natka selera, bazylia
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- słodka papryka
- szczypta papryki ostrej
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- cytryna (opcjonalnie)
Wykonanie
- Dynię umyj, wydrąż nasionka. Dynię wraz ze skórką pokrój w kostkę, większą lub mniejszą, według własnych preferencji.
- Cebulę drobno pokrój w kostkę.
- Dynię, cebulę, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby zakryć warzywa. Gotuj do miękkości. Ja miałam bardzo młodą dynię i gotowałam tylko 5 minut.
- Dodaj passatę. Gotuj 2–3 minuty.
- Czosnek drobno pokrój i dodaj do zupy. Pomidorki poprzekrawaj na pół i gotuj zupę kolejne 2–3 minuty. Dopraw do smaku. Jeżeli to konieczne, to dodaj kilka kropli soku z cytryny.
- Zioła umyj, pokrój.
- Wlej porcję zupy na talerz, posyp ziołami, wymieszaj.
I gotowe. Smacznego!