Zupa dyniowo-pomidorowa, wegańska


kategoria: zupa
tagi: bazylia, cebula, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, dynia, lubczyk, natka pietruszki, natka selera, papryka, passata pomidorowa, pomidory koktajlowe, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Tak po cichutku zaczęłam dziś kolejny post Dąbrowskiej. Jakoś czuję, że jest mi potrzebny. Nie wiem, ile będzie trwał, pomalutku będę kompletowała kolejne dni. ☺ Jak na pierwszy dzień, to jest bardzo dobrze. Na obiad przygotowałam sobie naprawdę bardzo smaczną zupę. Część z Was widziała ją już dziś na Facebooku, a teraz prezentuję przepis na blogu. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Można oczywiście przygotować więcej i przechowywać w lodówce, czy nawet zapasteryzować.

Przy okazji przypomnę wam o tym, aby pamiętać o przygotowaniu sobie mrożonych ziół, zwłaszcza lubczyku, który nadaje zupom i daniom bardzo dużo aromatu. Tym, którzy są przyzwyczajeni do magi w płynie, na pewno im go zastąpi. Ja już mam pełny zamrażalnik. Mam w ogrodzie jeszcze natkę selera i też już chyba w tym tygodniu ją zamrożę, na zimę jak znalazł. Jak już jesteśmy przy ziołach, to pamiętajcie o jednej zasadzie – suszone dajemy na początku gotowania, natomiast te świeże na koniec, najlepiej po wyłączeniu ognia lub już na talerzach.

#dieta dr Dąbrowskiej

Fotografia zupy dyniowo-pomidorowej, wegańskiej

Składniki (2–3 porcje)

  • ok 800 g dyni hokkaido
  • 1 szklanka mrożonej włoszczyzny (lub szklanka włoszczyzny świeżej, pokrojonej w paski)
  • 2 szklanki passaty
  • ½ dużej cebuli
  • ½ szklanki pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła: lubczyk, natka pieruszki, natka selera, bazylia
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta papryki ostrej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • cytryna (opcjonalnie)

Fotografia zupy dyniowo-pomidorowej, wegańskiej

Wykonanie

  1. Dynię umyj, wydrąż nasionka. Dynię wraz ze skórką pokrój w kostkę, większą lub mniejszą, według własnych preferencji.
  2. Cebulę drobno pokrój w kostkę.
  3. Dynię, cebulę, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby zakryć warzywa. Gotuj do miękkości. Ja miałam bardzo młodą dynię i gotowałam tylko 5 minut.
  4. Dodaj passatę. Gotuj 2–3 minuty.
  5. Czosnek drobno pokrój i dodaj do zupy. Pomidorki poprzekrawaj na pół i gotuj zupę kolejne 2–3 minuty. Dopraw do smaku. Jeżeli to konieczne, to dodaj kilka kropli soku z cytryny.
  6. Zioła umyj, pokrój.
  7. Wlej porcję zupy na talerz, posyp ziołami, wymieszaj.

I gotowe. Smacznego!

comments powered by Disqus