Cukinia grillowana w tymianku z warzywami
11 października 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Pyszne śniadanie na #post dr Dąbrowskiej, lub jak kto woli, to np. kolacja. Pyszne połączenie młodziutkiej, grillowanej cukinii z ziołami, a do tego grillowany pomidor oraz kapusta kiszona. Przesmaczne danie, do przygotowania nie dłużej niż w 15 minut. Jest bardzo sycące i spokojnie po takim daniu możecie sobie pozwolić na niewielkie jabłko. ☺
Składniki (2–3 porcje)
- 6 plastrów młodej cukinii (grubość ok. 0,5 cm)
- pomidory, ja użyłam limę (ilość dowolna)
- tymianek (najlepiej świeży)
- spora garstka kiszonej kapusty (własnej produkcji najlepsza)
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Wykonanie
- Cukinię myjemy i kroimy pod kątem, aby plastry były większe. Delikatnie ją solimy oraz pieprzymy. Jeżeli używamy tymianku suszonego, to teraz nim opruszamy cukinię.
- Pomidory przekrawamy na pół i także lekko doprawiamy.
- Patelnię grillową rozgrzewamy na średnim ogniu, układamy warzywa i grillujemy do momentu uzyskania ładnych, brązowych pasków na cukinii.
- Warzywa przekładamy na drugą stronę i czynność powtarzamy.
- Gotowe warzywa przekładamy na talerz. Jeśli ich nie doprawialiśmy suszonym tymiankiem, to teraz jest pora na świeży.
- Jemy z ulubionym napojem, u mnie była to mięta z ogrodu. ☺
Smacznego!