Cukinia grillowana w tymianku z warzywami


kategoria: śniadanie
tagi: cukinia, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kapusta, kapusta kiszona, pomidory, tymianek, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pyszne śniadanie na #post dr Dąbrowskiej, lub jak kto woli, to np. kolacja. Pyszne połączenie młodziutkiej, grillowanej cukinii z ziołami, a do tego grillowany pomidor oraz kapusta kiszona. Przesmaczne danie, do przygotowania nie dłużej niż w 15 minut. Jest bardzo sycące i spokojnie po takim daniu możecie sobie pozwolić na niewielkie jabłko. ☺

Fotografia cukinii grillowanej w tymianku z warzywami

Składniki (2–3 porcje)

  • 6 plastrów młodej cukinii (grubość ok. 0,5 cm)
  • pomidory, ja użyłam limę (ilość dowolna)
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • spora garstka kiszonej kapusty (własnej produkcji najlepsza)
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Fotografia cukinii grillowanej w tymianku z warzywami

Wykonanie

  1. Cukinię myjemy i kroimy pod kątem, aby plastry były większe. Delikatnie ją solimy oraz pieprzymy. Jeżeli używamy tymianku suszonego, to teraz nim opruszamy cukinię.
  2. Pomidory przekrawamy na pół i także lekko doprawiamy.
  3. Patelnię grillową rozgrzewamy na średnim ogniu, układamy warzywa i grillujemy do momentu uzyskania ładnych, brązowych pasków na cukinii.
  4. Warzywa przekładamy na drugą stronę i czynność powtarzamy.
  5. Gotowe warzywa przekładamy na talerz. Jeśli ich nie doprawialiśmy suszonym tymiankiem, to teraz jest pora na świeży.
  6. Jemy z ulubionym napojem, u mnie była to mięta z ogrodu. ☺

Smacznego!

comments powered by Disqus