Krupnik jaglany na indyku
30 listopada 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Zaczął się okres zup rozgrzewających. Idealnych na pierwsze danie, po powrocie z pracy czy uczelni, szkoły. Proponuję wam krupnik na kaszy jaglanej z indykiem. Danie lekkie, pyszne i dietetyczne. Idealne dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna dzięki dodanym przyprawom z dużą ilością warzyw.
Użyta w zupie kasza jaglana wraca u nas do łask. Jest najstarszą i najzdrowszą kaszą. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Jest jako nieliczna z kasz zasadotwórcza, przywracająca przez to równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Co ważne, wyróżnia się najwyższą wśród innych kasz zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jedzmy kaszę jaglaną na co dzień. Czy to w formie porannej jaglanki, czy jako dodatek do obiadu, czy w formie sałatek.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki (4-6 porcji)
- 4 łyżki kaszy jaglanej Halina
- 300 g piersi z indyka
- włoszczyzna
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę młodej cukinii
- 5 średnich ziemniaków
- ¾ szklanki pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- ⅓ łyżeczki przyprawy kurkuma
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 3 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 goździki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz, ewentualnie kostka rosołowa bio z dobrymi składnikami
- świeże zioła (liście natki pietruszki, liście natki selera, liście lubczyku – to wszystko opcjonalnie, jeśli jest dostępne)
- zioła do posypania zupy już na talerzu (wedle gustu)
- 2,5 litra wody
Wykonanie
- Włoszczyznę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Jeśli używasz kostki rosołowej, to teraz ją dodaj. Całość gotuj ok. 45 minut.
- W międzyczasie umyj indyka, osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój w niedużą kostkę.
- Olej rozgrzej na nieprzywierającej patelni. Dodaj indyka i lekko go podsmaż, na jasnozłoty kolor, często mieszając.
- Włoszczyznę z rosołem przecedź. Dodaj kaszę jaglaną, świeże zioła i gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut.
- Pomidory poprzekrawaj na połówki. Dodaj do zupy pomidory i cukinię. Gotuj 2 minuty.
- Dodaj do zupy przyprawy: sos sojowy, curry, kurkumę, paprykę. Dopraw solą i pieprzem, jeśli nie używałeś kostek rosołowych.
- Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, to dolej do niej wrzątku, pamiętaj o doprawieniu do smaku.
- Podawaj z pokrojoną marchewką (z rosołu) i ulubionymi ziołami (koper, natka pietruszki, tymianek, cząber itp).
Smacznego!