Piernik z bakaliami w rumie
13 grudnia 2018
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, już tylko kilkanaście dni do Pierwszej Gwiazdki! Warto więc pomyśleć o potrawach, jakie podamy naszym najbliższym. Wcześniejsze zaplanowanie i przygotowanie odwdzięczy się nam większym spokojem tuż przed Świętami, gdy zwykle brakuje już czasu.
Mam dziś pierwszą propozycję, na słodko. Piernik z bakaliami, które moczyłam w rumie. Całość jest podana nieco inaczej, niż jesteśmy do tego przyzwyczajeni. Przekroiłam piernik na 3 blaty, posmarowałam je kremem i powidłami śliwkowymi. Na wierzchu ułożyłam świeże owoce. Jakie? To zależy od Was. Jeżeli ciasto będą jedli tylko dorośli, to wówczas poszczególne blaty możecie nasączyć rumem rozcieńczonym np. mocną herbatą.
I w tym momencie mocno Was zaskoczę. Piernik przygotowałam w… wypiekaczu do chleba firmy MPM. Nie ma chyba nic prostszego. Wrzucamy wszystkie elementy ciasta do formy wypiekacza. Ustawiamy program i – robi się samo. Miesza, wyrasta, piecze. Na koniec ciasto studzimy na kratce i wykańczamy ozdabiając. Banalnie proste, nawet dla osób, które mają dwie lewe ręce do wypieków.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Składniki
- 220 ml mleka
- 3 duże łyżki miodu
- 2 jajka L
- 2 duże łyżki powideł
- 50 g masła
- 150 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 150 g rodzynków
- 70 g śliwek suszonych
- 200 ml rumu
Do przełożenia
- powidła śliwkowe (z lodówki)
- 250 ml serka mascarpone
- 250 ml śmietany 36% (z lodówki)
- 1 op. cukru waniliowego
Do ozdoby
- według uznania
Wykonanie
- Dzień przed pieczeniem piernika namocz śliwki suszone i bakalie w rumie: bakalie przełóż do miski, śliwki pokrój, zalej rumem i szczelnie przykryj folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę.
- Wszystkie sypkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.
- Do formy wypiekacza wlej mleko, wbij jajka, dodaj miód, powidła oraz masło.
- Osącz z rumu śliwki. Dodaj do formy wraz z bakaliami i rodzynkami.
- Dodaj suche składniki.
- Formę zainstaluj w automacie.
- Zadeklaruj masę 900 g, skórkę o ciemnym odcieniu i uruchom program „DROŻDŻOWY”.
- Opcjonalnie, w razie potrzeby dopiecz piernik programem „DOPIEKANIE”.
- Piernik ostudź.
- Przekrój go na 3 blaty. Pierwszy ułóż na paterze/talerzu i posmaruj powidłami. Przykryj kolejnym blatem.
- Ubij mascarpone wraz se śmietanką i cukrem waniliowym na gęsty krem.
- Wyłóż krem, wyrównaj. Ułóż ostatni blat.
- Wyłóż na nim pozostała porcję dżemu, wyrównaj i ozdób według własnego uznania. Piernik przechowuj w lodówce, szczelnie zamknięty, aby nie przesiąkł zapachami lodówki.
Smacznego!