Paszteciki bakaliowe (drożdżowe)
15 grudnia 2018
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Moja kolejna słodka propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Pachnące rumem, cynamonem i wanilią. Bogate w bakalie, które nieodłącznie kojarzą się właśnie ze świętami. Paszteciki możecie przygotować dzień wcześniej, przełożyć np. na tackę, przykryć ściereczką i schować w chłodne miejsce, np. w lodówce. Następnego dnia wyciągamy je i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 4–5 godzin i dopiero po tym czasie je pieczemy. Takie lekko ciepłe są najsmaczniejsze!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Składniki na nadzienie
- 1 opakowanie Moreli suszonych Kresto (200 g)
- 1 opakowanie Mieszanki hawajskiej Kresto (150 g)
- 1 opakowanie Ananasa kostka Kresto (200 g)
- 1 opakowanie Mango Kresto (100 g)
- 500 ml rumu lub przegotowanej, chłodnej wody
- 350 g białego sera tłustego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2–3 łyżki cukru trzcinowego
- 1–2 łyżeczki cynamonu
- olejek rumowy (jeśli nie użyłeś rumu do namaczania bakalii)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (przesianej) + odrobina do podsypania przy wyrabianiu i wykrawaniu
- 180 ml mleka ciepłego
- 50 g drożdży świeżych
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- szczypta soli
- olejek waniliowy
Dodatki
- 1 jajko
- gruby cukier lub cukier puder
- cynamon
Wykonanie
- Wszystkie bakalie przesyp do szklanej miski, zalej rumem lub wodą. Przykryj i odstaw na noc do namoczenia.
- Namoczone bakalie ewentualnie osącz z nadmiaru płynu. Większe owoce pokrój w mniejszą kostkę.
- Biały ser rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, bakalie, cukier oraz przyprawy. Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
- Mleko przelej do miski, dodaj rozkruszone drożdże, łyżkę cukru (z odmierzonych już 60 g cukru na ciasto) i 2 łyżki mąki (z odmierzonych już 500 g mąki na ciasto). Wymieszaj rózgą, przykryj ściereczką i odstaw na 10–15 minut do wyrośnięcia.
- Masło roztop. Przestudź.
- Mąkę przełóż do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, letnie mleko, cukier, sól, wanilię. Całość bardzo dobrze wymieszaj i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie, to lekko podsyp mąką.
- Wyrobione ciasto (w misce) przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
- Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i podziel je na 3 części. 2 części ułóż na posypanej mąką stolnicy i przykryj ściereczką.
- Pierwszą część ciasta wyrabiaj chwilę w rękach i ukształtuj długi na ok. 40 cm wałek. Przy pomocy wałka ciasto rozwałkuj, tworząc podłużny, dość szeroki, na ok. 20 cm placek.
- Na środek ciasta wyłóż ⅓ masy bakaliowo-serowej. Zwiń, tworząc długi wałek. Przełóż sklejeniem ku dołowi.
- Podziel ciasto na paszteciki, każdy leciutko 2–3 razy natnij.
- Wyłóż paszteciki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Następnie rozmąć jajko, posmaruj nim każde ciasto i według upodobań posyp grubym cukrem i/lub cynamonem. Ewentualnie dopiero po upieczeniu cukrem pudrem, wymieszanym np. z cynamonem.
- Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku, przez 10–12 minut. Kontroluj stan upieczenia.
- Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.
- Upieczone ciastka studź na kratce.
Smacznego!