Paszteciki bakaliowe (drożdżowe)


kategoria: ciasto
tagi: ananas, bakalie, Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, jajka, Kresto, mąka pszenna, mango, masło, mleko, morele, rum, ser biały, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Moja kolejna słodka propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Pachnące rumem, cynamonem i wanilią. Bogate w bakalie, które nieodłącznie kojarzą się właśnie ze świętami. Paszteciki możecie przygotować dzień wcześniej, przełożyć np. na tackę, przykryć ściereczką i schować w chłodne miejsce, np. w lodówce. Następnego dnia wyciągamy je i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 4–5 godzin i dopiero po tym czasie je pieczemy. Takie lekko ciepłe są najsmaczniejsze!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia pasztecików bakaliowych (drożdżowych)

Składniki na nadzienie

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (przesianej) + odrobina do podsypania przy wyrabianiu i wykrawaniu
  • 180 ml mleka ciepłego
  • 50 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy

Dodatki

  • 1 jajko
  • gruby cukier lub cukier puder
  • cynamon

Fotografia pasztecików bakaliowych (drożdżowych)

Wykonanie

  1. Wszystkie bakalie przesyp do szklanej miski, zalej rumem lub wodą. Przykryj i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Namoczone bakalie ewentualnie osącz z nadmiaru płynu. Większe owoce pokrój w mniejszą kostkę.
  3. Biały ser rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, bakalie, cukier oraz przyprawy. Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
  4. Mleko przelej do miski, dodaj rozkruszone drożdże, łyżkę cukru (z odmierzonych już 60 g cukru na ciasto) i 2 łyżki mąki (z odmierzonych już 500 g mąki na ciasto). Wymieszaj rózgą, przykryj ściereczką i odstaw na 10–15 minut do wyrośnięcia.
  5. Masło roztop. Przestudź.
  6. Mąkę przełóż do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, letnie mleko, cukier, sól, wanilię. Całość bardzo dobrze wymieszaj i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie, to lekko podsyp mąką.
  7. Wyrobione ciasto (w misce) przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
  8. Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i podziel je na 3 części. 2 części ułóż na posypanej mąką stolnicy i przykryj ściereczką.
  9. Pierwszą część ciasta wyrabiaj chwilę w rękach i ukształtuj długi na ok. 40 cm wałek. Przy pomocy wałka ciasto rozwałkuj, tworząc podłużny, dość szeroki, na ok. 20 cm placek.
  10. Na środek ciasta wyłóż ⅓ masy bakaliowo-serowej. Zwiń, tworząc długi wałek. Przełóż sklejeniem ku dołowi.
  11. Podziel ciasto na paszteciki, każdy leciutko 2–3 razy natnij.
  12. Wyłóż paszteciki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  13. Następnie rozmąć jajko, posmaruj nim każde ciasto i według upodobań posyp grubym cukrem i/lub cynamonem. Ewentualnie dopiero po upieczeniu cukrem pudrem, wymieszanym np. z cynamonem.
  14. Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku, przez 10–12 minut. Kontroluj stan upieczenia.
  15. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.
  16. Upieczone ciastka studź na kratce.

Smacznego!

Fotografia pasztecików bakaliowych (drożdżowych)

comments powered by Disqus