Gwiazda makowa, wigilijna


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cynamon, deser, jajka, Kresto, mak, mąka pszenna, masło, miód, mleko, pomarańcza, rodzynki, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Efektownie podany bożonarodzeniowy makowiec w formie gwiazdy, który zachwyci Waszych gości. Jest trochę kroków do wykonania, ale nie są trudne. Sam mak z dodatkami możecie przygotować dzień wcześniej, aby w dniu pieczenia mieć mniej pracy. Gwiazdę można polukrować, posypać cukrem pudrem, czy polać białą czekoladą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia gwiazdy makowej, wigilijnej

Składniki

Na masę

  • 500 g maku Kresto
  • 200 g rodzynek Kresto
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cynamonu tartego
  • olejek migdałowy lub rumowy

Na ciasto

  • 500 g mąki pszennej (przesianej) + odrobina do podsypania przy wyrabianiu i wykrawaniu
  • 180 ml mleka ciepłego
  • 50 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • otarta skórka z 2 pomarańczy lub olejek pomarańczowy

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania
  • cukier puder

Wykonanie

Masa makowa

  1. Zalej mak wrzącym mlekiem, wymieszaj, przykryj do wchłonięcia maku.
  2. Mak albo dwukrotnie przemiel maszynką, albo po dodaniu wszystkich składników (w tym roztopionego masła, ale bez rodzynek) zblenduj blenderem ręcznym. Trwa to kilka minut.
  3. Do zmielonego maku dodaj rodzynki. Odstaw na 15–20 minut pod przykryciem.

Ciasto

  1. Mleko przelej do miski, dodaj rozkruszone drożdże, łyżkę cukru (z odmierzonych już 60 g cukru na ciasto) i 2 łyżki mąki (z odmierzonych już 500 g mąki na ciasto). Wymieszaj rózgą, przykryj ściereczką i odstaw na 10–15 minut do wyrośnięcia.
  2. Masło roztop. Przestudź.
  3. Mąkę przełóż do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, letnie mleko, cukier, sól, otartą skórkę. Całość bardzo dobrze wymieszaj i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie, to lekko podsyp mąką.
  4. Wyrobione ciasto (w misce) przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
  5. Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i podziel je na 4 równe części, każda po ok. 230 g. Trzy części ciasta przykryj ściereczką.
  6. Czwartą porcję rozwałkuj w okrąg i odetnij okrąg o średnicy ok. 27 cm, np. stosując jako pomoc talerz o tej średnicy.
  7. Wyłóż pierwszy blat na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wyłóż ok. ⅓ porcji masy makowej.
  8. Powtórz czynności z dwoma następnymi blatami częściami ciasta i porcjami masy. Czwartą część tak samo rozwałkuj i wytnij. Ułóż na przygotowanych już blatach z makiem.
  9. Natnij ciasto od brzegu w 20 miejscach dookoła, ale tak, aby środek pozostał nie nacięty. Możesz sobie pomóc odciskając na środku kształt szklanki, do niego nacinaj.
  10. Parami okręć paski ciasta, jeden w lewą stronę, drugą w prawo. Połącz końcówki, mocno zlepiając je. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem, uzyskując gwiazdę. Ciasto przykyj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.
  11. Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 25 minut. Kontroluj poziom upieczenia.
  12. Ostudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
  13. Z resztek ciasta po wykrojeniu okręgów możesz upiec 3–4 drożdżówki. W tym celu pozostaw ok. 4 łyżki masy makowej.

Smacznego!

Fotografia gwiazdy makowej, wigilijnej

comments powered by Disqus