Gwiazda makowa, wigilijna
21 grudnia 2018
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Efektownie podany bożonarodzeniowy makowiec w formie gwiazdy, który zachwyci Waszych gości. Jest trochę kroków do wykonania, ale nie są trudne. Sam mak z dodatkami możecie przygotować dzień wcześniej, aby w dniu pieczenia mieć mniej pracy. Gwiazdę można polukrować, posypać cukrem pudrem, czy polać białą czekoladą.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Składniki
Na masę
- 500 g maku Kresto
- 200 g rodzynek Kresto
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki miodu
- 150 g cukru
- 50 g masła
- 1 łyżka cynamonu tartego
- olejek migdałowy lub rumowy
Na ciasto
- 500 g mąki pszennej (przesianej) + odrobina do podsypania przy wyrabianiu i wykrawaniu
- 180 ml mleka ciepłego
- 50 g drożdży świeżych
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- szczypta soli
- otarta skórka z 2 pomarańczy lub olejek pomarańczowy
Dodatkowo
- jajko do posmarowania
- cukier puder
Wykonanie
Masa makowa
- Zalej mak wrzącym mlekiem, wymieszaj, przykryj do wchłonięcia maku.
- Mak albo dwukrotnie przemiel maszynką, albo po dodaniu wszystkich składników (w tym roztopionego masła, ale bez rodzynek) zblenduj blenderem ręcznym. Trwa to kilka minut.
- Do zmielonego maku dodaj rodzynki. Odstaw na 15–20 minut pod przykryciem.
Ciasto
- Mleko przelej do miski, dodaj rozkruszone drożdże, łyżkę cukru (z odmierzonych już 60 g cukru na ciasto) i 2 łyżki mąki (z odmierzonych już 500 g mąki na ciasto). Wymieszaj rózgą, przykryj ściereczką i odstaw na 10–15 minut do wyrośnięcia.
- Masło roztop. Przestudź.
- Mąkę przełóż do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, letnie mleko, cukier, sól, otartą skórkę. Całość bardzo dobrze wymieszaj i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie, to lekko podsyp mąką.
- Wyrobione ciasto (w misce) przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
- Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i podziel je na 4 równe części, każda po ok. 230 g. Trzy części ciasta przykryj ściereczką.
- Czwartą porcję rozwałkuj w okrąg i odetnij okrąg o średnicy ok. 27 cm, np. stosując jako pomoc talerz o tej średnicy.
- Wyłóż pierwszy blat na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wyłóż ok. ⅓ porcji masy makowej.
- Powtórz czynności z dwoma następnymi blatami częściami ciasta i porcjami masy. Czwartą część tak samo rozwałkuj i wytnij. Ułóż na przygotowanych już blatach z makiem.
- Natnij ciasto od brzegu w 20 miejscach dookoła, ale tak, aby środek pozostał nie nacięty. Możesz sobie pomóc odciskając na środku kształt szklanki, do niego nacinaj.
- Parami okręć paski ciasta, jeden w lewą stronę, drugą w prawo. Połącz końcówki, mocno zlepiając je. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem, uzyskując gwiazdę. Ciasto przykyj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.
- Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 25 minut. Kontroluj poziom upieczenia.
- Ostudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- Z resztek ciasta po wykrojeniu okręgów możesz upiec 3–4 drożdżówki. W tym celu pozostaw ok. 4 łyżki masy makowej.
Smacznego!