Nalewka z cytryn, ekspresowa
22 grudnia 2018
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Na Wigilię z tym prezentem raczej już nie zdążycie, ale jeśli ktoś wybiera się do rodziny na drugi dzień Świąt, to jest jeszcze szansa… ☺ Alkoholowy jadalny prezent, który przygotowałam do dwudziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia. Znajdziecie go w sekcji „Jadalne prezenty”.
Sesję fotograficzną do „Jadalnych prezentów” urządziliśmy wspólnie u Laury z Cafe Babilon, a udział w niej wzięły i prezenty przygotowały także Kasia z Gotuj z Kasią i Dorota z Fly me to the spoon.
Składniki
- 7 cytryn
- 2 limonki
- ¾ szklanki cukru (lub do smaku)
- 1 litr wódki czystej
Wykonanie
- Cytryny sparzamy wrzątkiem. 5 cytryn kroimy w plastry, umieszczamy w słoju. Z 2 cytryn oraz 1 limonki wyciskamy sok. Dodajemy do słoja, wraz z cukrem.
- Zalewamy wódką, przykrywamy bardzo szczelnie, np. folią spożywczą.
- Mieszamy słojem kilka razy dziennie. Po 3–4 dniach przy pomocy tłuczka do ziemniaków wygniatamy sok z plastrów cytryn umieszczonych w słoju. Przecedzamy alkohol przez sitko.
- Do niewielkich buteleczek wrzucamy po kilka kawałków limonki i przelewamy nalewkę.
- Buteleczki ozdabiamy według własnego gustu.
Smacznego!