Nalewka z cytryn, ekspresowa


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: alkohol, Boże Narodzenie, cytryna, limonka, Magazyn Kocioł, wódka
autor: Joanna Komorowska

Na Wigilię z tym prezentem raczej już nie zdążycie, ale jeśli ktoś wybiera się do rodziny na drugi dzień Świąt, to jest jeszcze szansa… ☺ Alkoholowy jadalny prezent, który przygotowałam do dwudziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia. Znajdziecie go w sekcji „Jadalne prezenty”.

Sesję fotograficzną do „Jadalnych prezentów” urządziliśmy wspólnie u Laury z Cafe Babilon, a udział w niej wzięły i prezenty przygotowały także Kasia z Gotuj z Kasią i Dorota z Fly me to the spoon.

Fotografia nalewki z cytryn, ekspresowej

Składniki

  • 7 cytryn
  • 2 limonki
  • ¾ szklanki cukru (lub do smaku)
  • 1 litr wódki czystej

Wykonanie

  1. Cytryny sparzamy wrzątkiem. 5 cytryn kroimy w plastry, umieszczamy w słoju. Z 2 cytryn oraz 1 limonki wyciskamy sok. Dodajemy do słoja, wraz z cukrem.
  2. Zalewamy wódką, przykrywamy bardzo szczelnie, np. folią spożywczą.
  3. Mieszamy słojem kilka razy dziennie. Po 3–4 dniach przy pomocy tłuczka do ziemniaków wygniatamy sok z plastrów cytryn umieszczonych w słoju. Przecedzamy alkohol przez sitko.
  4. Do niewielkich buteleczek wrzucamy po kilka kawałków limonki i przelewamy nalewkę.
  5. Buteleczki ozdabiamy według własnego gustu.

Smacznego!

Fotografia nalewki z cytryn, ekspresowej

comments powered by Disqus