Chleb żytnio-orkiszowy
10 stycznia 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Testowaliśmy niedawno wypiekacz do chleba firmy MPM i przygotowywaliśmy dla tej firmy przepis na piernik świąteczny z użyciem właśnie tego wypiekacza. A skoro już był u nas, to oczywiście nie mogłam się oprzeć i nie spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu chleba. A ponieważ jest to dość proste i przeróżne samodzielnie komponowane chleby nam zasmakowały, to opiekacz został u nas na stałe, a ja kontynuuję eksperymenty z różnymi mąkami, ziarnami i dodatkami.
Dlatego postanowiłam, że od czasu do czasu wrzucę na bloga przepis na chleb, który wyjątkowo nam zasmakował, Tak jest w tym przypadku. Chleb nie jest gumowaty, ani puszysty jak bułka wrocławska. Jest taki akurat, jak lubimy. Podaję wam dwa sposoby przygotowania chleba, w zależności od tego, czy dysponujecie wypiekaczem, czy nie.
Składniki
- 350 ml mleka
- 7 g drożdży suszonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i ½ łyżeczki soli
- 200 g mąki żytniej
- 200 g mąki orkiszowej
- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek siemienia lnianego (lub inne ulubione)
Wykonanie
Wypiekacz
- W kolejności, jąką podałam powyżej, wsypujemy składniki do misy wypiekacza. Zamykamy pokrywę.
- Włączamy odpowiedni program (w przypadku wypiekacza MPM: program podstawowy 1 z mocnym przypieczeniem skórki) i wszystko robi się za nas. Cały proces trwa 3 godziny.
- Jeżeli macie możliwość opóźnienia wypieku, to ustawcie sobie odpowiednią godzinę.
Sposób tradycyjny
- Połącz w misce wszystkie mąki, dodaj drożdże, cukier, sól, siemię lniane.
- Mleko podgrzej delikatnie. Dodaj do mąk, dodaj oliwę i zacznij wyrabiać ciasto.
- Wyrabiaj je ok. 10 minut (możesz użyć miksera z odpowiednią końcówką).
- Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk, jeśli jednak troszkę się klei, minimalnie podsyp mąką pszenną. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne.
- Utwórz kulę z ciasta, włóż do miski, przykryj ściereczką, zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zajmuje to 1–1,5 godziny.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wyrośniętę ciasto przełóż na stolnicę/stół, energicznie uderz w nie od góry, pozbywając się niepotrzebnego gazu.
- Ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
- Średnią foremkę (tak na ok. 1 kg chleba) wysmaruj olejem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Możesz posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarenkami czy mąką, ale nie jest to konieczne. Przykryj ściereczką i pozwól chlebowi jeszcze podrosnąć przez ok. 45 minut.
- Chleb pieczemy około 1 godziny. Sprawdzaj stan upieczenia patyczkiem. Gdyby za bardzo spiekał się z góry, to przykryj go folią do wypieków.
- Po lekkim przestudzeniu chleb wyjmij z foremki, ostudź na kratce. Taki ciepły idealnie smakuje ze świeżym masłem i solą.
Smacznego!