Chleb żytnio-orkiszowy


kategoria: chleb
tagi: mąka orkiszowa, mąka pszenna, mąka żytnia, mleko, MPM, siemię lniane, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Testowaliśmy niedawno wypiekacz do chleba firmy MPM i przygotowywaliśmy dla tej firmy przepis na piernik świąteczny z użyciem właśnie tego wypiekacza. A skoro już był u nas, to oczywiście nie mogłam się oprzeć i nie spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu chleba. A ponieważ jest to dość proste i przeróżne samodzielnie komponowane chleby nam zasmakowały, to opiekacz został u nas na stałe, a ja kontynuuję eksperymenty z różnymi mąkami, ziarnami i dodatkami.

Dlatego postanowiłam, że od czasu do czasu wrzucę na bloga przepis na chleb, który wyjątkowo nam zasmakował, Tak jest w tym przypadku. Chleb nie jest gumowaty, ani puszysty jak bułka wrocławska. Jest taki akurat, jak lubimy. Podaję wam dwa sposoby przygotowania chleba, w zależności od tego, czy dysponujecie wypiekaczem, czy nie.

Fotografia chleba żytnio-orkiszowego

Składniki

  • 350 ml mleka
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 200 g mąki żytniej
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek siemienia lnianego (lub inne ulubione)

Fotografia chleba żytnio-orkiszowego

Wykonanie

Wypiekacz

  1. W kolejności, jąką podałam powyżej, wsypujemy składniki do misy wypiekacza. Zamykamy pokrywę.
  2. Włączamy odpowiedni program (w przypadku wypiekacza MPM: program podstawowy 1 z mocnym przypieczeniem skórki) i wszystko robi się za nas. Cały proces trwa 3 godziny.
  3. Jeżeli macie możliwość opóźnienia wypieku, to ustawcie sobie odpowiednią godzinę.

Sposób tradycyjny

  1. Połącz w misce wszystkie mąki, dodaj drożdże, cukier, sól, siemię lniane.
  2. Mleko podgrzej delikatnie. Dodaj do mąk, dodaj oliwę i zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Wyrabiaj je ok. 10 minut (możesz użyć miksera z odpowiednią końcówką).
  4. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk, jeśli jednak troszkę się klei, minimalnie podsyp mąką pszenną. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne.
  5. Utwórz kulę z ciasta, włóż do miski, przykryj ściereczką, zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zajmuje to 1–1,5 godziny.
  6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  7. Wyrośniętę ciasto przełóż na stolnicę/stół, energicznie uderz w nie od góry, pozbywając się niepotrzebnego gazu.
  8. Ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
  9. Średnią foremkę (tak na ok. 1 kg chleba) wysmaruj olejem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Możesz posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarenkami czy mąką, ale nie jest to konieczne. Przykryj ściereczką i pozwól chlebowi jeszcze podrosnąć przez ok. 45 minut.
  10. Chleb pieczemy około 1 godziny. Sprawdzaj stan upieczenia patyczkiem. Gdyby za bardzo spiekał się z góry, to przykryj go folią do wypieków.
  11. Po lekkim przestudzeniu chleb wyjmij z foremki, ostudź na kratce. Taki ciepły idealnie smakuje ze świeżym masłem i solą.

Smacznego!

comments powered by Disqus