Warsztaty „Kiszenie i fermentacja”


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Joanna Komorowska, autorka bloga Apetyt Na Kuchnię, współpracuje z Dolnośląskim Magazynem Kulinarnym Kocioł. Miłośniczka kiszonek, które kisi przez cały rok. Kiszenia uczyła się od babci pochodzącej ze wschodu. Joanna posiada doświadczenie w prowadzeniu warsztatów z kiszenia, a kiszonki, które podczas nich powstają, zawsze wychodzą. ☺ Wszyscy uczestnicy warsztatów wychodzą z czterema słoikami wyprodukowanych przez siebie kiszonek oraz z kaszą białą niepaloną, której fermentacja będzie ich zadaniem domowym. Uczestnicy otrzymują także dokładne przepisy, jak kiszonki oraz fermentowany, bezglutenowy chleb przygotować w domu.

Warsztaty „Kiszenie i fermentacja”

Program

  1. Kimchi z wykorzystaniem polskich warzyw sezonowych
  2. Jarmuż fermentowany w kefirze
  3. Marchewka w stylu orientalnym
  4. Czerwona kapusta kiszona z papryką i cebulą
  5. Fermentowanie białej kaszy na chleb bezglutenowy, na naturalnych drożdżach
  6. Degustacja kiszonek przygotowanych przez prowadzącą.

Kiszenie obok suszenia i solenia to najstarsza forma przechowywania żywności. Warto kisić przez cały rok. Kiszone warzywa oraz sok z nich powstały zawierają olbrzymią ilość naturalnych probiotyków, które m.in. zapobiegają przeziębieniom i chorobom, co szczególnie ważne jest zimą i na przednówku. Nie ograniczajmy się tylko do ogórków, kapusty czy buraków! Podczas warsztatów przygotujemy kimchi, którego tradycyjny sposób przygotowywania (kimjang) został w 2013 roku wpisany został na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Zapoznam Was również z fermentacją gryczanej białej kaszy niepalonej, z której przygotujecie (już w domu) bezglutenowy chleb. Podczas 2–3 dni fermentacji wytwarzają się naturalne drożdże, dzięki którym można uzyskać zdrowy i bezglutenowy chleb. Sfermentujemy również jarmuż w kefirze, idealny jako dodatek do obiadu, czy jako podstawa do smoothie.

Na warsztatach poczęstuję Was moimi gotowymi kiszonkami, tymi samymi, które będziemy potem wspólnie przygotowywać. Przepisy z kiszonkami na moim blogu znajdziecie w kategorii Kiszonki. Zapraszam też do przejrzenia relacji z warsztatów w Mościbrodach, gdzie także samodzielne wykonywaliśmy kiszonki.

Zapisy i informacje

Kiedy: 2 lutego 2019, godz. 11–14
Gdzie: Studio Delikatesy, ul. Nyska 61a, Wrocław
Cena: 160 zł

Zapisy: wyślij maila na joanna@apetyt-na-kuchnie.pl. Dostaniesz maila zwrotnego z potwierdzeniem rezerwacji miejsca oraz numerem konta do wpłaty. Prosimy o wpłacenie opłaty na konto wskazane w mailu potwierdzającym uczestnictwo, w tytule przelewu wpisując: 2019.02.02 ‐ IMIĘ I NAZWISKO UCZESTNIKA. Wpłaty należy dokonać do dwóch dni po otrzymaniu potwierdzenia uczestnictwa. Jeżeli potrzebujesz faktury, zaznacz to proszę w mailu.

comments powered by Disqus