Warsztaty „Kiszenie i fermentacja” – relacja


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

2 lutego przeprowadziłam warsztaty z kiszenia i fermentacji w moim rodzinnym Wrocławiu. Warsztaty odbyły się w gościnnych wnętrzach Studia Delikatesy. Uczestnicy zapoznali się z ogólnymi zasadami przy domowej produkcji kiszonek, porozmawialiśmy też o ich dobroczynnym oddziaływaniu na nasz organizm. A podczas wspólnej pracy podzieliliśmy się również własnymi doświadczeniami dotyczącymi kiszenia – nie ma to jak wzajemna wymiana doświadczeń.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Rozpoczęliśmy od degustacji kiszonek, które wcześniej przygotowałam, żeby na warsztaty były już gotowe, pełne smaku. Degustowaliśmy wszystko to, co zaplanowaliśmy wykonać na warsztatach: kimchi z wykorzystaniem polskich warzyw sezonowych, jarmuż fermentowany w kefirze, marchewka w stylu orientalnym, czerwona kapusta kiszona z papryką i cebulą. Uczestnicy wypróbowali też chleb upieczony z białej, niepalonej kaszy gryczanej, poddanej naturalnej fermentacji. Jego wykonanie stało się zadaniem domowym uczestników.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Kiszonki i chleb spodobały się uczestnikom, dzięki czemu z zapałem powróciliśmy do stanowisk kuchennych. ☺ Wspólna praca szła nam sprawnie, wszyscy kroili, szatkowali, ugniatali i doprawiali. Bazowaliśmy na przepisach przygotowanych przeze mnie na warsztaty, ale każdy doprawił swoje kiszonki wedle gustu i preferencji smakowych.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Na koniec każdy z uczestników zabrał ze sobą do domu swój urobek (4 słoiki) oraz kaszę do samodzielnego przygotowania w domu chleba, tego samego, który degustowaliśmy na początku spotkania.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Wszystkim uczestnikom dziękuję serdecznie za przybycie, świetną atmosferę i wzajemną współpracę. Do zobaczenia następnym razem, bo kiszonki na warsztatach we Wrocławiu jeszcze się pojawią! Tymczasem 12 lutego zapraszam na warsztaty walentynkowe „Kolacja pełna namiętności”!

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Relację foto przygotował mój Rafał, KomorowskiFoto.

comments powered by Disqus