Warsztaty „Kiszenie i fermentacja” – relacja
5 lutego 2019
kategoria:
warsztaty
autor:
2 lutego przeprowadziłam warsztaty z kiszenia i fermentacji w moim rodzinnym Wrocławiu. Warsztaty odbyły się w gościnnych wnętrzach Studia Delikatesy. Uczestnicy zapoznali się z ogólnymi zasadami przy domowej produkcji kiszonek, porozmawialiśmy też o ich dobroczynnym oddziaływaniu na nasz organizm. A podczas wspólnej pracy podzieliliśmy się również własnymi doświadczeniami dotyczącymi kiszenia – nie ma to jak wzajemna wymiana doświadczeń.
Rozpoczęliśmy od degustacji kiszonek, które wcześniej przygotowałam, żeby na warsztaty były już gotowe, pełne smaku. Degustowaliśmy wszystko to, co zaplanowaliśmy wykonać na warsztatach: kimchi z wykorzystaniem polskich warzyw sezonowych, jarmuż fermentowany w kefirze, marchewka w stylu orientalnym, czerwona kapusta kiszona z papryką i cebulą. Uczestnicy wypróbowali też chleb upieczony z białej, niepalonej kaszy gryczanej, poddanej naturalnej fermentacji. Jego wykonanie stało się zadaniem domowym uczestników.
Kiszonki i chleb spodobały się uczestnikom, dzięki czemu z zapałem powróciliśmy do stanowisk kuchennych. ☺ Wspólna praca szła nam sprawnie, wszyscy kroili, szatkowali, ugniatali i doprawiali. Bazowaliśmy na przepisach przygotowanych przeze mnie na warsztaty, ale każdy doprawił swoje kiszonki wedle gustu i preferencji smakowych.
Na koniec każdy z uczestników zabrał ze sobą do domu swój urobek (4 słoiki) oraz kaszę do samodzielnego przygotowania w domu chleba, tego samego, który degustowaliśmy na początku spotkania.
Wszystkim uczestnikom dziękuję serdecznie za przybycie, świetną atmosferę i wzajemną współpracę. Do zobaczenia następnym razem, bo kiszonki na warsztatach we Wrocławiu jeszcze się pojawią! Tymczasem 12 lutego zapraszam na warsztaty walentynkowe „Kolacja pełna namiętności”!
Relację foto przygotował mój Rafał, KomorowskiFoto.