Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym
16 kwietnia 2019
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Wiosna już na dobre u nas zagościła i niech już tak pozostanie. Wokół budzi się przyroda zielenią się drzewa, krzaki, kwitną kwiaty. I w tym pięknym okresie mamy w tym roku Wielkanoc. Święta radosne, rodzinne, pełne pozytywnych emocji. Nawiązując do tych Świąt przygotowałam danie, które pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Różowe jajka, barwione w sposób naturalny, faszerowane lekkimi, wiosennymi dodatkami. Jest wśród nich chrzan Krakus, ale w wersji cytrynowej, który urozmaica smak całego dania. Zapoznajcie się z tym chrzanem. Myślę, że zarówno pod względem smakowym, jak i patrząc na składniki – spodoba się wam. Wesołych Świąt!
Pamiętajcie tylko, żeby za przygotowanie zabrać się odpowiednio wcześnie, bo jajka muszą barwić się przez 2 doby!
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Składniki (9 jaj – 18 połówek)
- 9 jaj
- 2,5 łyżeczki chrzanu z cytryną Krakus
- 300–400 g serka twarożkowego naturalnego
- 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
- ½ pęczka rzodkiewki
- 2 butelki koncentratu barszczu czerwonego Krakus
- kiełki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź.
- Przełóż do miski i zalej koncentratem barszczu czerwonego Krakus. Jajka powinny być całkowicie zakryte.
- Miskę owijamy folią spożywczą i przekładamy na 2 doby do lodówki.
- Po tym czasie jajka wyciągamy, przekrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy żółtko.
- Serek łączymy z chrzanem, koperkiem pokrojonym w kostkę lub startymi rzodkiewkami.
- Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Połówki jajek faszerujemy naszym nadzieniem i ewentualnie ozdabiamy plasterkiem rzodkiewki i kiełkami.
Smacznego!