Wielkanocny mazurek migdałowy
16 kwietnia 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Puk, puk… Tu Wielkanoc! A jak Wielkanoc, to na stół wjeżdża pyszny mazurek. Zróbcie od razu dwa, bo ten jeden zniknie w parę minut! Pyszny, migdałowy, z mocą czekolady, orzechów i owoców. A do tego bez glutenu. Robi się szybko i szybko znika ze stołu!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Kresto oraz BackMit.
Składniki
(średnia forma, np. prostokątna o wymiarach 20×40 cm)
- 5 jajek M
- 160 g tartych migdałów BackMit
- 100 g cukru lub 130 g erytrolu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki oleju Rapso
- olejek migdałowy
- masło do wysmarowania formy
Polewa i dodatki
- 4 białe czekolady
- orzechy pecan Kresto
- owoce jakie lubisz
- 6 łyżek gęstej śmietany 30%
Wykonanie
- Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier/erytrol, cukier waniliowy i ubijaj całość do uzyskania kremu. Palcami sprawdź, czy nie ma grudek cukru. Cały proces trwa ok. 10–12 minut.
- Wyciągnij misę miksera, dodaj tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- Foremkę wysmaruj masłem i obsyp migdałami tartymi.
- Wyłóż ciasto do formy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzaj patyczkiem.
- Ciasto ostudź.
- Rozpuść białą czekoladę: połam, umieść w dużej plastykowej lub metalowej misce, postaw ją na garnku z wodą i gotuj, mieszając, doprowadzając do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodaj śmietanę i 2–3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając gotuj ok. 2 minut.
- Wylej masę czekoladową na ostudzone ciasto.
- Ciasto ozdób według upodobań orzechami pecan oraz owocami. Podawaj schłodzone. Przechowując je w lodówce owiń je najpierw folią, aby nie przeniknęły zapachy.
Smacznego!