Naleśniki banoffee migdałowo-razowe
14 czerwca 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Wszyscy lubią naleśniki, ja tym razem prezentuję je inaczej niż zazwyczaj to robię. Taki sposób podania zadowoli dzieci i dorosłych. Przygotowanie to kilkanaście minut. Można też przygotować naleśniki oraz mus malinowy np. dzień wcześniej, a rano dokończyć danie – świetne na obecne upały! Owoce w przepisie możemy oczywiście dostosować do aktualnego sezonu i tego, co jest świeże i dostępne.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.
Składniki na naleśniki (6–7 porcji)
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- ½ szklanki mąki razowej
- ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 łyżki oleju Rapso
- 1 jajko L
- 2 łyżki mąki migdałowej (migdały tarte Kresto)
- szczypta soli
- ⅓ łyżeczki nasion wanilli
Dodatki
- 6–7 bananów (dojrzałych)
- migdały Kresto do podania
- 6–7 łyżeczek masła migdałowego
- 1 śmietana kremówka 36% (schłodzona przez noc)
- 200 ml jogurtu greckiego (schłodzony przez noc)
- 250 g malin
- 250 g rabarbaru
- 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu
Wykonanie
- Wszystkie składniki na naleśniki wrzuć do miski. Dokładnie roztrzep składniki do połączenia. Odstaw na ok. 20 minut.
- Przełóż do garnka maliny, umyty, pokrojony rabarbar, dodaj 1 łyżkę wody, doprowadź do wrzenia, gotuj mieszając kilka minut, do wyraźnego zagęszczenia się sosu.
- Ustaw pustą miskę, na niej sitko, przełóż na sitko sos malinowo-rabarbarowy i przetrzyj go. Dodaj do powstałego sosu erytrol lub ksylitol i wymieszaj. Sosu jednak nie musisz przecierać, w ten sposób pozostanie w daniu więcej cennego błonnika.
- Na nieprzywierającej patelni usmaż naleśniki. Ciasto jest mniej sprężyste niż tradycyjne, rób więc to delikatnie.
- Ułóż na naleśniku 1 obrany banan, posmaruj naleśnik 1 łyżeczką masła migdałowego, zroluj całość. Z resztą naleśników postępuj tak samo. Naleśniki możesz pokroić tak, jak pokazane jest to na zdjęciach.
- Przełóż do misy miksera kremówkę i jogurt grecki. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
- Podawaj naleśniki z sosem oraz bitą śmietaną. Do przybrania podaj migdały, maliny oraz listki mięty.
Smacznego!