Naleśniki banoffee migdałowo-razowe


kategoria: deser
tagi: banan, bita śmietana, erytrol, jajka, jogurt grecki, Kresto, ksylitol, mąka migdałowa, mąka orkiszowa, mąka pszenna, mąka razowa, maliny, masło migdałowe, masło orzechowe, migdały, mleko migdałowe, olej, rabarbar, Rapso, śmietana, VOG, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Wszyscy lubią naleśniki, ja tym razem prezentuję je inaczej niż zazwyczaj to robię. Taki sposób podania zadowoli dzieci i dorosłych. Przygotowanie to kilkanaście minut. Można też przygotować naleśniki oraz mus malinowy np. dzień wcześniej, a rano dokończyć danie – świetne na obecne upały! Owoce w przepisie możemy oczywiście dostosować do aktualnego sezonu i tego, co jest świeże i dostępne.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Fotografia naleśników banoffee migdałowo-razowych

Składniki na naleśniki (6–7 porcji)

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • ½ szklanki mąki razowej
  • ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 jajko L
  • 2 łyżki mąki migdałowej (migdały tarte Kresto)
  • szczypta soli
  • ⅓ łyżeczki nasion wanilli

Dodatki

  • 6–7 bananów (dojrzałych)
  • migdały Kresto do podania
  • 6–7 łyżeczek masła migdałowego
  • 1 śmietana kremówka 36% (schłodzona przez noc)
  • 200 ml jogurtu greckiego (schłodzony przez noc)
  • 250 g malin
  • 250 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu

Fotografia naleśników banoffee migdałowo-razowych

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na naleśniki wrzuć do miski. Dokładnie roztrzep składniki do połączenia. Odstaw na ok. 20 minut.
  2. Przełóż do garnka maliny, umyty, pokrojony rabarbar, dodaj 1 łyżkę wody, doprowadź do wrzenia, gotuj mieszając kilka minut, do wyraźnego zagęszczenia się sosu.
  3. Ustaw pustą miskę, na niej sitko, przełóż na sitko sos malinowo-rabarbarowy i przetrzyj go. Dodaj do powstałego sosu erytrol lub ksylitol i wymieszaj. Sosu jednak nie musisz przecierać, w ten sposób pozostanie w daniu więcej cennego błonnika.
  4. Na nieprzywierającej patelni usmaż naleśniki. Ciasto jest mniej sprężyste niż tradycyjne, rób więc to delikatnie.
  5. Ułóż na naleśniku 1 obrany banan, posmaruj naleśnik 1 łyżeczką masła migdałowego, zroluj całość. Z resztą naleśników postępuj tak samo. Naleśniki możesz pokroić tak, jak pokazane jest to na zdjęciach.
  6. Przełóż do misy miksera kremówkę i jogurt grecki. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
  7. Podawaj naleśniki z sosem oraz bitą śmietaną. Do przybrania podaj migdały, maliny oraz listki mięty.

Smacznego!

Fotografia naleśników banoffee migdałowo-razowych

comments powered by Disqus