Biała kiełbasa pieczona w boczku
18 czerwca 2019
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Zapraszam na następny przepis na spotkanie przy ognisku lub grillu, pochodzący z dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”. Dziś niby klasyka, ale z nowoczesną modyfikacją – biała kiełbasa pieczona w boczku i świeżym szczypiorze. Dobry sposób na przemycenie odrobiny zieleniny mięsożercom. ☺
Składniki (4 porcje)
- 4 białe kiełbasy surowe
- 8 gałązek szczypioru (wraz z cebulką)
- 8 plastrów wędzonego boczku
Wykonanie
- Szczypior oczyszczamy, myjemy i przycinamy na długość naszych kiełbas.
- Przykładamy je wzdłuż kiełbasy i ściśle owijamy dwoma plastrami boczku.
- Układamy w pudełku tak, aby się nie rozwinęły.
- Pieczemy nad ogniem przez kilka minut, do ładnego, równomiernego zrumienienia się boczku.
Smacznego!