Biała kiełbasa pieczona w boczku


kategoria: grill
tagi: boczek, cebula, kiełbasa, Magazyn Kocioł, szczypior
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam na następny przepis na spotkanie przy ognisku lub grillu, pochodzący z dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”. Dziś niby klasyka, ale z nowoczesną modyfikacją – biała kiełbasa pieczona w boczku i świeżym szczypiorze. Dobry sposób na przemycenie odrobiny zieleniny mięsożercom. ☺

Fotografia białej kiełbasy pieczonej w boczku

Składniki (4 porcje)

  • 4 białe kiełbasy surowe
  • 8 gałązek szczypioru (wraz z cebulką)
  • 8 plastrów wędzonego boczku

Wykonanie

  1. Szczypior oczyszczamy, myjemy i przycinamy na długość naszych kiełbas.
  2. Przykładamy je wzdłuż kiełbasy i ściśle owijamy dwoma plastrami boczku.
  3. Układamy w pudełku tak, aby się nie rozwinęły.
  4. Pieczemy nad ogniem przez kilka minut, do ładnego, równomiernego zrumienienia się boczku.

Smacznego!

Fotografia białej kiełbasy pieczonej w boczku

comments powered by Disqus