Kofty jagnięce
21 czerwca 2019
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Jagnięce kofty to świetna propozycja na biesiadę przy ognisku czy grillu. Przygotowujemy je w domu i zabieramy ze sobą. Bardzo aromatyczne dzięki świeżej mięcie i kuminowi, z wielką przyjemnością zjadane przez dzieci i dorosłych. Przepis przygotowałam do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”.
Składniki (4 porcje)
- 250 g jagnięciny mielonej
- 2 łyżki otrębów owsianych
- ¼ małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżej mięty (porwanej)
- 2 łyżki szczypiorku (pokrojonego)
- kumin
- sól, pieprz
Wykonanie
- Jagnięcinę przekładamy do miski, dodajemy otręby, mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
- Po tym czasie dodajemy miętę, szczypiorek, cebulę i rozdrobniony czosnek. Mieszamy, dodajemy pozostałe przyprawy, według własnego smaku.
- Doprawione mięso odstawiamy na 5 minut, do przegryzienia się smaków, ponownie sprawdzamy smak, po ostatecznym doprawieniu formujemy podłużne kotleciki.
- Przekładamy do pudełka, do czasu pikniku przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Pieczemy nad ogniem. Idealnie smakują z jogurtem greckim wymieszanym z ziołami, sokiem z limonki i czosnkiem.
Smacznego!