Kofty jagnięce


kategoria: grill
tagi: cebula, cebula czerwona, czosnek, jagnięcina, kumin, Magazyn Kocioł, mięso mielone, mięta, otręby, szczypior
autor: Joanna Komorowska

Jagnięce kofty to świetna propozycja na biesiadę przy ognisku czy grillu. Przygotowujemy je w domu i zabieramy ze sobą. Bardzo aromatyczne dzięki świeżej mięcie i kuminowi, z wielką przyjemnością zjadane przez dzieci i dorosłych. Przepis przygotowałam do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”.

Fotografia koft jagnięcych

Składniki (4 porcje)

  • 250 g jagnięciny mielonej
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • ¼ małej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżej mięty (porwanej)
  • 2 łyżki szczypiorku (pokrojonego)
  • kumin
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Jagnięcinę przekładamy do miski, dodajemy otręby, mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. Po tym czasie dodajemy miętę, szczypiorek, cebulę i rozdrobniony czosnek. Mieszamy, dodajemy pozostałe przyprawy, według własnego smaku.
  3. Doprawione mięso odstawiamy na 5 minut, do przegryzienia się smaków, ponownie sprawdzamy smak, po ostatecznym doprawieniu formujemy podłużne kotleciki.
  4. Przekładamy do pudełka, do czasu pikniku przechowujemy w chłodnym miejscu.
  5. Pieczemy nad ogniem. Idealnie smakują z jogurtem greckim wymieszanym z ziołami, sokiem z limonki i czosnkiem.

Smacznego!

Fotografia koft jagnięcych

comments powered by Disqus