Semifreddo truskawkowe z migdałami w słupkach
27 czerwca 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Jest lato i upały, są więc także szybkie i lekkie lody. Przygotujecie je w kilka minut, potem wystarczy 3–4 godziny schładzania, aby były gotowe do pałaszowania. Lody semifreddo to typowo włoskie lody, które zjadamy niezbyt mocno zamrożone (semi = średnio, freddo = zimne), takie akurat nadające się do pokrojenia. Polecam!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Happy Frucht.
Składniki
- 2 puszki truskawek w syropie Happy Frucht
- 500 g mascarpone
- 250 g śmietany 36%
Dodatki
- migdały w słupkach Kresto
- dowolne owoce
Wykonanie
- Truskawki z puszek wraz z syropem przelewamy do miski. Blendujemy.
- Mascarpone oraz kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mus truskawkowy i wszystko mieszamy.
- Przelewamy do foremki i posypujemy migdałami. Ozdabiamy owocami.
- Schładzamy w zamrażarce przez 3–4 godziny. Po tym czasie lody są gotowe. Jeśli zamrozimy je mocniej, wówczas trzeba je wyciągnąć na ok. 1 godzinę przed podaniem.
Smacznego!