Semifreddo truskawkowe z migdałami w słupkach


kategoria: deser
tagi: Happy Frucht, Kresto, mascarpone, migdały, owoce, śmietana, truskawki, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jest lato i upały, są więc także szybkie i lekkie lody. Przygotujecie je w kilka minut, potem wystarczy 3–4 godziny schładzania, aby były gotowe do pałaszowania. Lody semifreddo to typowo włoskie lody, które zjadamy niezbyt mocno zamrożone (semi = średnio, freddo = zimne), takie akurat nadające się do pokrojenia. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Happy Frucht.

Fotografia semifreddo truskawkowego z migdałami w słupkach

Składniki

  • 2 puszki truskawek w syropie Happy Frucht
  • 500 g mascarpone
  • 250 g śmietany 36%

Dodatki

  • migdały w słupkach Kresto
  • dowolne owoce

Fotografia semifreddo truskawkowego z migdałami w słupkach

Wykonanie

  1. Truskawki z puszek wraz z syropem przelewamy do miski. Blendujemy.
  2. Mascarpone oraz kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mus truskawkowy i wszystko mieszamy.
  3. Przelewamy do foremki i posypujemy migdałami. Ozdabiamy owocami.
  4. Schładzamy w zamrażarce przez 3–4 godziny. Po tym czasie lody są gotowe. Jeśli zamrozimy je mocniej, wówczas trzeba je wyciągnąć na ok. 1 godzinę przed podaniem.

Smacznego!

Fotografia semifreddo truskawkowego z migdałami w słupkach

comments powered by Disqus