Chłodnik pomidorowo-fasolowy


kategoria: zupa
tagi: czosnek, fasola, Happy Frucht, masło, papryka, pomidory, szalotka, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zupa idealna na upały, które w tym roku towarzyszą nam już od dawna. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Można ją też przygotować dzień wcześniej i schłodzoną podać następnego dnia.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Happy Frucht.

Fotografia chłodnika pomidorowo-fasolowego

Składniki (2 porcje)

  • 1 kg pomidorów
  • 2 puszki fasoli białej Happy Frucht
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • dodatki według uznania

Fotografia chłodnika pomidorowo-fasolowego

Wykonanie

  1. Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ściągamy skórki. Obrane pomidory kroimy.
  2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy.
  3. Masło przekładamy na dużą patelnię, dodajemy cebulę, czosnek i szklimy.
  4. Dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Odsączamy fasolę z puszek. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką.
  5. Po tym czasie dodajemy osączoną fasolkę. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
  6. Całość blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.

Smacznego!

Fotografia chłodnika pomidorowo-fasolowego

comments powered by Disqus