Chłodnik pomidorowo-fasolowy
30 czerwca 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Zupa idealna na upały, które w tym roku towarzyszą nam już od dawna. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Można ją też przygotować dzień wcześniej i schłodzoną podać następnego dnia.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Happy Frucht.
Składniki (2 porcje)
- 1 kg pomidorów
- 2 puszki fasoli białej Happy Frucht
- 2 duże papryki czerwone
- 1 mała szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
- dodatki według uznania
Wykonanie
- Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ściągamy skórki. Obrane pomidory kroimy.
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy.
- Masło przekładamy na dużą patelnię, dodajemy cebulę, czosnek i szklimy.
- Dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Odsączamy fasolę z puszek. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką.
- Po tym czasie dodajemy osączoną fasolkę. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
- Całość blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.
Smacznego!