Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie
1 lipca 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Szybki deser na popołudniowe orzeźwienie i ochłodzenie po gorącym dniu w pracy lub szkole. Tworząc ten przepis inspirowałam się tradycyjnym deserem tiramisu. Przygotowałam go z tego, co zazwyczaj mamy w lodówce. Szybko i smacznie!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Składniki (2 porcje)
- 8 długich biszkoptów
- 50 g żurawiny Kresto
- 100 ml rumu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki masy kajmakowej
- ok. 100 ml espresso (zimnego)
- 1 łyżeczka kakao gorzkiego
- sezonowe owoce
Wykonanie
- Żurawinę namocz w rumie i pozostaw w szczelnym pojemniku na noc.
- Do dwóch wysokich szklanek lub kielichów warstwowo układaj: biszkopty nasączone espresso, jogurt grecki posypany kakao, kajmak, żurawinę i owoce.
- Tak przygotowany deser przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie smaki się przenikną i deser jest gotowy do spożycia.
Smacznego!