Polski ramen z indykiem i makaronem


kategoria: zupa
tagi: anyż, bulion, cytryna, Il Conte di Roma, indyk, jajka, makaron, marchewka, natka pietruszki, ogórek, pieczarki, Rapso, rzodkiewka, sezam, sos sojowy, spaghetti, szczypior, szpinak, VOG
autor: Joanna Komorowska

Lubicie zupy? Ja tak! Szczególnie te orientalne, które skradły serca polskich smakoszy w ostatnich latach. Ja proponuję wam moją wersję ramenu, zupy aromatycznej i bogatej w smaki. Rozgrzewa, syci i zaspokaja kubki smakowe.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Il Conte di Roma.

Fotografia polskiego ramenu z indykiem i makaronem

Składniki (4 porcje)

  • 2 litry wywaru warzywno-drobiowego, może być z dodatkiem wołowiny, ugotowanego z gwiazdką anyżu
  • 400 g piersi indyka
  • 200 g pieczarek
  • ½ opakowania (lub według własnych preferencji) makaronu spaghetti Il Conte di Roma
  • 2 marchewki
  • 6 kiszonych rzodkiewek lub 2 kiszone ogórki
  • 1 mały ogórek zielony
  • 2 garście szpinaku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 6 łyżek oleju Rapso
  • 4 jajka
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • 1 plaster cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego

Fotografia polskiego ramenu z indykiem i makaronem

Wykonanie

  1. Pierś indyka oczyść, umyj, osusz. Pokrój go w średnie plasterki.
  2. Pieczarki oczyść z piasku lub obierz. 8 mniejszych pozostaw w całości, resztę pokrój w plasterki.
  3. Do miski przelej olej i sos sojowy, wymieszaj. Dodaj indyka oraz wszystkie pieczarki. Pozostaw na 5 minut kilka razy mieszając.
  4. Przełóż na patelnię zawartość miski (indyn i pieczarki) i zacznij smażyć do uzyskania ładnego koloru ze wszystkich stron. (Uwaga: może pryskać!)
  5. W międzyczasie ugotuj makaron według zaleceń producenta.
  6. Ugotuj jajka, tak jak lubisz – na miękko, twardo, lub tylko samo żółtko.
  7. Warzywa pokrój według własnych preferencji lub tak jak na zdjęciu. Szpinak pokrój w paseczki.
  8. Zagotuj bulion. Zdejmij z ognia, dodaj ocet, szpinak i przykryj na 2 minuty. Dopraw ewentualnie do smaku, np. sosem sojowym i ostrą papryką.
  9. W tym czasie wyłóż do miseczek porcje makaronu, wlej bulion (ze szpinakiem), dodaj pozostałe składniki.
  10. Jeżeli używasz całe jajka, przekrój je na pół i w misce posyp je sezamem.
  11. Całość posyp szczypiorkiem i natką pietruszki.

Smacznego!

Fotografia polskiego ramenu z indykiem i makaronem

comments powered by Disqus