Chleb orkiszowy rosnący nocą
10 lipca 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Ten chleb jest banalny w wykonaniu. Dodatkowo ciasto przygotujecie w parę minut. Możecie to zrobić wieczorem, a rano tylko odczekać kilkanaście minut, aby chleb wyrósł. Pieczenie to już formalność. Nie ma w tym przepisie długiego wyrabiania. Ciasto jest bardzo luźne i wystarczy tylko kilka ruchów łyżką, aby je wyrobić. Idealnie sprawdza się na przykład na niedzielne śniadanie. ☺
Składniki
- 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- ok. 500 ml ciepłej wody (nie gorącej), ilość jest uzależniona od wilgotności mąki
- 7 g drożdży suszonych instant
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
Wykonanie
- Wszystkie suche składniki przesyp do miski. Wymieszaj. Dodaj wodę i olej, wymieszaj dokładnie łyżką. Uzyskane ciasto powinno być luźne, reguluj to ilością wody. Miskę przykryj czystą ściereczką i przełóż całość do lodówki.
- Następnego dnia wyciągnij miskę z lodówki. Piekarnik nagrzej do 50°C i wyłącz. W tym czasie formę do pieczenia (u mnie gliniana miska) wysmaruj olejem, wysyp np. otrębami owsianymi. Ciasto w misce przemieszaj i przelej do formy. Formę przykryj ściereczką lub glinianym talerzem. Wszystko wstaw do nagrzanego piekarnika na 30–40 minut.
- Po tym czasie formę z wyrośniętym ciastem ostrożne wyciągnij z piekarnika. Piekarnik nagrzej do 220°C.
- Do nagrzanego piekarnika wstaw formę z ciastem (już bez przykrycia). Ciasto wcześniej posmaruj delikatnie wodą.
- Chleb piecz przez 25–30 minut z termoobiegiem lub 35–45 bez termoobiegu.
- Upieczony chleb studź na kratce.
Smacznego!