Tarta migdałowa z frużeliną owocową


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, jajka, jogurt grecki, mąka migdałowa, mąka orzechowa, mąka ziemniaczana, owoce, porzeczki, VOG, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Tę tartę upiekłam na mące migdałowej. Dzięki ubiciu białek z cukrem uzyskałam bezę. Połączona z mąką migdałową tworzy stabilną podstawę do bardzo smacznej i lekkiej tarty z owocową frużeliną. U mnie frużelina powstała z połączenia wiśni i czerwonych porzeczek. Inne owoce sezonowe (lub poza sezonem mrożone) też się nadadzą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.

Fotografia tarty migdałowej z frużeliną owocową

Składniki (4 porcje)

  • 150 g tartych migdałów BackMit
  • 3 jajka (L)
  • 100 g cukru (drobnego) + 2 łyżki do frużeliny
  • 4 krople olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania formy
  • 2 łyżki migdałów tartych do wysypania foremki

Dodatki

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • ½ szklanki porzeczek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wody

Fotografia tarty migdałowej z frużeliną owocową

Wykonanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i sól i wszystko miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Sprawdzisz to biorąc odrobinę masy na palec i pocierając drugim, sprawdź, czy nie wyczuwasz drobinek cukru.
  2. Dodaj do piany żółtka, mąkę migdałową oraz olejek migdałowy. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i wysyp mąką migdałową. Wyłóż ciasto.
  4. Ciasto piecz w piekarniku w temperaturze 150°C z funkcją termoobiegu przez 30–35 minut, do lekkiego zbrązowienia ciasta. Bez termoobiegu piecz ciasto w temperaturze 170°C, przez 30–35 minut.
  5. Przygotuj frużelinę. Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier i 100 ml wody. Całość gotuj przez 3 minuty, mieszając. W pozostałej wodzie wymieszaj mąkę ziemniaczaną i dodaj do owoców. Zagotuj mieszając. Ostudź.
  6. Na chłodne ciasto migdałowe wyłóż jogurt i frużelinę. Ozdób owocami. Ciasto podawaj schłodzone.

Smacznego!

Fotografia tarty migdałowej z frużeliną owocową

comments powered by Disqus