Tarta migdałowa z frużeliną owocową
11 lipca 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Tę tartę upiekłam na mące migdałowej. Dzięki ubiciu białek z cukrem uzyskałam bezę. Połączona z mąką migdałową tworzy stabilną podstawę do bardzo smacznej i lekkiej tarty z owocową frużeliną. U mnie frużelina powstała z połączenia wiśni i czerwonych porzeczek. Inne owoce sezonowe (lub poza sezonem mrożone) też się nadadzą.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.
Składniki (4 porcje)
- 150 g tartych migdałów BackMit
- 3 jajka (L)
- 100 g cukru (drobnego) + 2 łyżki do frużeliny
- 4 krople olejku migdałowego
- szczypta soli
- olej do wysmarowania formy
- 2 łyżki migdałów tartych do wysypania foremki
Dodatki
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- ½ szklanki porzeczek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 200 ml wody
Wykonanie
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i sól i wszystko miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Sprawdzisz to biorąc odrobinę masy na palec i pocierając drugim, sprawdź, czy nie wyczuwasz drobinek cukru.
- Dodaj do piany żółtka, mąkę migdałową oraz olejek migdałowy. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Formę do pieczenia wysmaruj olejem i wysyp mąką migdałową. Wyłóż ciasto.
- Ciasto piecz w piekarniku w temperaturze 150°C z funkcją termoobiegu przez 30–35 minut, do lekkiego zbrązowienia ciasta. Bez termoobiegu piecz ciasto w temperaturze 170°C, przez 30–35 minut.
- Przygotuj frużelinę. Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier i 100 ml wody. Całość gotuj przez 3 minuty, mieszając. W pozostałej wodzie wymieszaj mąkę ziemniaczaną i dodaj do owoców. Zagotuj mieszając. Ostudź.
- Na chłodne ciasto migdałowe wyłóż jogurt i frużelinę. Ozdób owocami. Ciasto podawaj schłodzone.
Smacznego!