Focaccia orkiszowa z oliwkami


kategoria: chleb
tagi: Beach Flower, Il Conte di Roma, mąka orkiszowa, oliwa, oliwki, papryka piri-piri, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Prosty i smaczny chlebek włoski. Trochę taka pizza, ale ciasto jest grubsze i nie ma standarowych dla pizzy składników. My zjadamy taką focaccię na ciepło, z dobrymi olejami lub oliwą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Il Conte di Roma.

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

Składniki

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

Wykonanie

  1. Wszystkie sypkie składniki przesyp do miski i wymieszaj. Dodaj wodę oraz łyżkę oliwy i wszystko wymieszaj przy pomocy łyżki lub miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto jest stosunkowo luźne, nie podsypuj go dodatkową mąką. Dzięki takiej konsystencji focaccia będzie bardzo delikatna.
  2. Wyrobione ciasto przykryj szczelnie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30–40 minut do podwojenia objętości.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą, wysyp grubą solą. Posmaruj ręce oliwą, wyciągnij wyrośnięte ciasto, chwilkę wyrabiaj je. Przełóż do formy, posmaruj oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. W międzyczasie osącz oliwki.
  4. Po tym czasie powciskaj w ciasto osączone oliwki, a wierzch posyp ziołami.
  5. Piecz focaccię w nagrzanym do 200°C piekarniku z funkcją góra-dół przez ok 15 minut.
  6. Przełóż do miseczki papryczki piri-piri, dodaj odrobinę zalewy ze słoiczka oraz zioła. Dolej oliwę. Focaccię podawaj z tak przygotowaną oliwą.

Smacznego!

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

comments powered by Disqus