Focaccia orkiszowa z oliwkami
22 lipca 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Prosty i smaczny chlebek włoski. Trochę taka pizza, ale ciasto jest grubsze i nie ma standarowych dla pizzy składników. My zjadamy taką focaccię na ciepło, z dobrymi olejami lub oliwą.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Il Conte di Roma.
Składniki
- 350 g mąki orkiszowej typu 630–650
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli + ½ łyżeczki grubej soli
- 230 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy + oliwa do wysmarowania formy + oliwa do serwowania
- oliwki Beach Flower
- papryczki piri-piri Il Conte di Roma
Wykonanie
- Wszystkie sypkie składniki przesyp do miski i wymieszaj. Dodaj wodę oraz łyżkę oliwy i wszystko wymieszaj przy pomocy łyżki lub miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto jest stosunkowo luźne, nie podsypuj go dodatkową mąką. Dzięki takiej konsystencji focaccia będzie bardzo delikatna.
- Wyrobione ciasto przykryj szczelnie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30–40 minut do podwojenia objętości.
- Formę do pieczenia wysmaruj oliwą, wysyp grubą solą. Posmaruj ręce oliwą, wyciągnij wyrośnięte ciasto, chwilkę wyrabiaj je. Przełóż do formy, posmaruj oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. W międzyczasie osącz oliwki.
- Po tym czasie powciskaj w ciasto osączone oliwki, a wierzch posyp ziołami.
- Piecz focaccię w nagrzanym do 200°C piekarniku z funkcją góra-dół przez ok 15 minut.
- Przełóż do miseczki papryczki piri-piri, dodaj odrobinę zalewy ze słoiczka oraz zioła. Dolej oliwę. Focaccię podawaj z tak przygotowaną oliwą.
Smacznego!