Gazpacho
11 sierpnia 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Lubię czasami sięgnąć do tradycyjnych przepisów, zarówno polskich jak i ze świata. Często jednak je modyfikuję pod nasze gusta. Tym razem podrzucam wam moją wersję gazpacho. Mam nadzieję, że lato jeszcze nam będzie towarzyszyć i znajdziemy sporo okazji, aby tę jakże smaczną zupę-chłodnik przygotować.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht i Rapso.
Składniki (4 porcje)
- 4 puszki pomidorów Happy Frucht
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 ogórki gruntowe
- 4 kromki pieczywa białego (może być czerstwe)
- ½ limonki (sok)
- 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- sól, pieprz
Dodatki
- feta (nie w wersji wegańskiej ☺)
- rukola
- oliwki Beach Flower
- ogórek
- ziarenka czerwonego pieprzu
Wykonanie
- Paprykę przekrój na ćwiartki, wyciągnij gniazda nasienne.
- Cebulę obierz, pokrój.
- Pomidory przełóż do kielicha miksera. Dodaj pokrojone ogórki, cebulę, paprykę, obrane ząbki czosnku. Dodaj pieczywo, olej oraz wyciśnij sok z limonki. Wszystko dokładnie zmiksuj.
- Schłodź zupę, np. przez noc.
- Podawaj chłodnik z zaproponowanymi dodatkami.
Smacznego!