Orzechowa kostka z wiśniami


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, galaretka, jajka, kakao, mąka arachidowa, mąka orzechowa, mąka pszenna, orzechy, orzechy arachidowe, ser biały, VOG, wanilia, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Orzechowo-wiśniowo-serowa kostka. Ciekawa alternatywa na letnie ciasto z wykorzystaniem mąki orzechowej, owoców i serka. W naszym domu tym przepisem zastąpiłam tradycyjny sernik na zimno. Ciut więcej pracy, ale efekt końcowy z pewnością wam przypadnie do gustu. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.

Fotografia orzechowej kostki z wiśniami

Składniki

Spód (foremka 32×32 cm)

Galaretka wiśniowa

  • 800 g wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe

Pianka

  • 1 kg serka waniliowego
  • 2 laski wanilii
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Fotografia orzechowej kostki z wiśniami

Wykonanie

  1. Przygotuj spód. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Cukier drobny wymieszaj z cukrem waniliowym. Dodaj ⅓ mieszanki cukru i ubijaj przez kilka minut, dodaj kolejną ⅓ część cukru i ubijaj nadal. Powtórz tę czynność z ostatnią porcją cukru. Ubijaj tak długo, aż nie poczujesz drobinek cukru, rozcierając odrobinę piany między palcami. Dodaj żółtka, wymieszaj szpatułką. Mąkę wymieszaj z orzechami i kakao, dodaj do piany i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
  2. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i piecz w temp. 180°C przez 30–40 minut, do suchego patyczka. Temperatura uzależniona jest od rodzaju piekarnika. Upieczony biszkopt odstaw do przesudzenia.
  3. Przygotuj galaretkę. Wydrąż wiśnie, przełóż je do garnka, dodaj ½ szklanki wody i gotuj wiśnie przez 3 minuty. Rozpuść galaretki w 700 ml wody. Dodaj do wiśni, wymieszaj. Przestudź, przełóż do lodówki i pozostaw galaretkę do lekkiego ścięcia.
  4. Nakłuj biszkopt wykałaczką. Przelej na biszkopt (w formie w której się piekł) ścinającą się galaretkę. Odstaw do lodówki, do ścięcia górnej warstwy. Zajmie to około 1 godzinę.
  5. Przygotuj serową piankę. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki gorącej wody. Serek waniliowy wymieszaj z nasionkami wanilli (przetnij wanilię i przy pomocy łyżeczki wyskrob nasionka). Wymieszaj serek z przestudzoną żelatyną. Wyłóż na zastygłą galaretkę serek. Wyrównaj górną powierzchnię, możesz ozdobić ją wiśniami i odstaw do lodówki na 2–3 godziny. Przed podaniem pokrój w kostkę.

Smacznego!

Fotografia orzechowej kostki z wiśniami

comments powered by Disqus