Orzechowa kostka z wiśniami
13 sierpnia 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Orzechowo-wiśniowo-serowa kostka. Ciekawa alternatywa na letnie ciasto z wykorzystaniem mąki orzechowej, owoców i serka. W naszym domu tym przepisem zastąpiłam tradycyjny sernik na zimno. Ciut więcej pracy, ale efekt końcowy z pewnością wam przypadnie do gustu. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.
Składniki
Spód (foremka 32×32 cm)
- 5 jajek L
- 1,5 szklanki mielonych orzeszków arachidowych BackMit
- 1 szklanka drobnego cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
Galaretka wiśniowa
- 800 g wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
Pianka
- 1 kg serka waniliowego
- 2 laski wanilii
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
- Przygotuj spód. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Cukier drobny wymieszaj z cukrem waniliowym. Dodaj ⅓ mieszanki cukru i ubijaj przez kilka minut, dodaj kolejną ⅓ część cukru i ubijaj nadal. Powtórz tę czynność z ostatnią porcją cukru. Ubijaj tak długo, aż nie poczujesz drobinek cukru, rozcierając odrobinę piany między palcami. Dodaj żółtka, wymieszaj szpatułką. Mąkę wymieszaj z orzechami i kakao, dodaj do piany i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i piecz w temp. 180°C przez 30–40 minut, do suchego patyczka. Temperatura uzależniona jest od rodzaju piekarnika. Upieczony biszkopt odstaw do przesudzenia.
- Przygotuj galaretkę. Wydrąż wiśnie, przełóż je do garnka, dodaj ½ szklanki wody i gotuj wiśnie przez 3 minuty. Rozpuść galaretki w 700 ml wody. Dodaj do wiśni, wymieszaj. Przestudź, przełóż do lodówki i pozostaw galaretkę do lekkiego ścięcia.
- Nakłuj biszkopt wykałaczką. Przelej na biszkopt (w formie w której się piekł) ścinającą się galaretkę. Odstaw do lodówki, do ścięcia górnej warstwy. Zajmie to około 1 godzinę.
- Przygotuj serową piankę. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki gorącej wody. Serek waniliowy wymieszaj z nasionkami wanilli (przetnij wanilię i przy pomocy łyżeczki wyskrob nasionka). Wymieszaj serek z przestudzoną żelatyną. Wyłóż na zastygłą galaretkę serek. Wyrównaj górną powierzchnię, możesz ozdobić ją wiśniami i odstaw do lodówki na 2–3 godziny. Przed podaniem pokrój w kostkę.
Smacznego!