Tonic-presso sorbetowe, czyli kawa zamrożona na patyku


kategoria: recenzje
tagi: borówki, kawa, maliny, mięta, Nivona, owoce, tonic, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Znowu trafiły do mnie dwa automaty kawowe Nivona. Dziś opowiem o modelu CafeRomatica 789. Oboje z Rafałem jesteśmy kawoszami, a ostatnio zaczynają do nas dołączać nasze córki, skuszone porannymi zapachami kawowymi rozchodzącymi się z kuchni. Od dawna sami przygotowujemy sobie mieszanki ziaren i eksperymentujemy z różnymi gatunkami kawy, żeby urozmaicać kawowe doznania. Nowoczesny ekspres do kawy tylko to ułatwia, bo odpada samodzielne mielenie, no i łatwiej też testować inne parametry wpływające na smak naszej kawy.

Latem proponuję wam przygotowanie kawowych lodów, w sam raz na upalne, letnie dni. Przepis na Tonic-presso sorbetowe, czyli kawę zamrożoną na patyku, przygotował Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona. To fajny pomysł na zastrzyk energii w upalne popołudnie.

Tekst powstał we współpracy z firmą Nivona, producentem ekspresów kawowych.

Fotografia tonic-presso sorbetowego

Tonic-presso sorbetowe

Składniki

  • 150 ml toniku
  • 1 espresso 40 ml
  • świeże owoce – np. maliny, borówki
  • kilka listków mięty
  • 2–3 kostki lodu

Wykonanie

  1. Przygotuj espresso. Połącz je z tonikiem.
  2. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą, włóż patyczki i na kilka godzin umieść w zamrażarce.

Smacznego!

Fotografia tonic-presso sorbetowego

Ekspres CafeRomatica 789 to nieduży, elegancki i nowoczesny model z kolorowym ekranem LCD. Pasuje do każdej kuchni, nie zajmuje dużo miejsca i każdy poradzi sobie z jego obsługą. W porównaniu do poprzednio testowanego przez nas modelu ma cichszy młynek i dołączony w komplecie pojemnik na mleko. Jak zawsze, możemy zmieniać moc kawy, temperaturę i stopień zmielenia ziaren. Możemy też wykorzystywać kawę mieloną – jest na nią osobna przegroda. Jest też interfejs Bluetooth, dzięki któremu każdy z domowników może zapisać swoje kawowe preferencje w aplikacji Nivona App w smartfonie i zdalnie uruchomić przygotowanie swojej ulubionej kawy. W aplikacji znajdziemy również wskazówki i porady na temat przygotowywania kawy. Jest też podgrzewana podstawka pod filiżankę oraz eleganckie oświetlenie filiżanki podczas parzenia. Nic tylko parzyć i delektować się.

Fotografia tonic-presso sorbetowego

comments powered by Disqus