Chia z kawą i mlekiem migdałowym
15 sierpnia 2019
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
Dziś zaprezentuję drugi z automatów Nivony, które zagościły tego lata w moim domu. Jest to większy model CafeRomatica 960. Przepis, który zaprezentujemy przy tej okazji, to – podobnie jak wczoraj – nietypowe, letnie zastosowanie kawy: deser chia z kawą i mlekiem migdałowym, odrobiną miodu (opcjonalnie) i dwiema warstwami musu na wierzchu. Ten letni deser również przygotował Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona. Przetestowałam i jest to naprawdę fajne połączenie. Polecam!
Tekst powstał we współpracy z firmą Nivona, producentem ekspresów kawowych.
Chia z kawą i mlekiem migdałowym
Składniki
- 2 łyżki ziaren chia
- 70 ml mleka migdałowego
- espresso 40 ml
- 1 łyżka miodu (nie w wersji wegańskiej)
- 50 g zmiksowanych malin
- 50 g zmiksowanego świeżego mango
- kilka listków mięty
Wykonanie
- Do pękatej szklanki lub słoika wsyp nasiona chia, wlej mleko, miód i przestudzone espresso. Zostaw na kilka godzin.
- Połóż warstwę zmiksowanych malin, następnie warstwę zmiksowanego mango. Na wierzchu połóż 2–3 świeże maliny i listki mięty.
Smacznego!
Ekspres CafeRomatica 960 to większy model, niż opisany przeze mnie wczoraj 789. Posiada duży, 5-calowy, dotykowy, kolorowy ekran LCD, który umożliwia bardzo wygodną obsługę. Podobnie jak 789 ma cichszy młynek i dołączony w komplecie pojemnik na mleko, ale ma większy zasobnik na kawę. Potrafi również przygotować dwie filiżanki cappuccino jednocześnie (funkcja OneTouch Spumatore Duo). Oczywiście możemy zmieniać moc kawy i stopień zmielenia ziaren, a regulacja temperatury jest 4-poziomowa (to więcej niż w modelu 789). Kontynuując podobieństwa, jest osobna przegroda na kawę mieloną, jest interfejs Bluetooth i oświetlenie filiżanki podczas parzenia. Ale dodatkowo mamy też możliwość podświetlenia zbiornika na wodę, do wyboru jest jeden z ośmiu kolorów, więc można to dopasować do swojej kuchni!