Owoce liofilizowane


kategoria: dodatki
tagi: czereśnie, maliny, MPM, owoce, porzeczki, poziomki, truskawki, wegańskie, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam wam dziś propozycję na owocowy dodatek do ciast, deserów, owsianek, który możecie w prosty sposób przygotować w domu. Wystarczy miękkie owoce typu maliny, truskawki czy jagody wysuszyć, zmiksować i w chłodne dni użyć je przygotowując słodkie danie. Praktyczne, zdrowe, a teraz – latem – stosunkowo tanie. Owoce możecie wysuszyć w suszarce spożywczej firmy MPM.

Fotografia owoców liofilizowanych

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Składniki

  • owoce: np. maliny, truskawki, poziomki, wiśnie, czereśnie, porzeczki (ilość według uznania)

Wykonanie

  1. Owoce umyj, osusz.
  2. Wiśnie i czereśnie wydrąż. Porzeczki, jeżeli są duże, obierz z szypułek, jeśli natomiast są małe, zostaw je w kiściach – mniejsze mogą pospadać przez kratkę.
  3. Truskawki wyszypułkuj i potnij na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
  4. Ułóż owoce na kratkach suszarki. Owoce powinny leżeć obok siebie (nie na sobie).
  5. Włącz suszarkę ustawioną na 65°C. Susz owoce do ich wysuszenia (ok. 45 godzin).
  6. Tak przygotowane owoce zmiksuj na drobną „mąkę” i przesyp do szczelnego słoika.
  7. Zmiksowane owoce liofilizowane możesz używać jako dodatek do ciast, deserów, owsianek itp.

Fotografia owoców liofilizowanych

comments powered by Disqus