Sałatka grecka
17 sierpnia 2019
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Warzywa to ja lubię wszystkie i we wszystkich postaciach. Latem rozpieszczam moją rodzinę głównie warzywami w postaci sałatek i surówek. Ta tradycyjna, grecka, właśnie latem smakuje najlepiej. Pachnące słońcem pomidory i ogórki… Poezja. Do tego dobry ser feta, oliwki, kilka innych dodatków i mamy pyszne danie na śniadanie, obiad czy kolację – do wyboru. Smacznie, szybko i zdrowo.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower i Rapso.
Składniki (2 porcje)
- 3 średnie pomidory
- 1–2 ogórki (gruntowe)
- 50 oliwek Beach Flower
- 1 mała cebula
- 100 g sera feta
- garść rukoli
- oregano (suszone)
- 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- 1 łyżka szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie
- Warzywa umyj, obierz. Pomidory pokrój w ósemki, ogórki i cebulę w plastry.
- Układaj warzywa naprzemiennie.
- Na wierzch sałatki połóż większe kawałki sera.
- Całość delikatnie dopraw solą i pieprzem oraz skrop olejem wymieszanym z oregano.
- Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!