Bigos paprykowy, wegański
6 września 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Kolejny wegański bigos, tym razem z papryki. Bardzo szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Oczywiście można przygotować większą porcję i przechować w lodówce. Świetnie sprawdzi się jako coś ciepłego po powrocie z pracy czy szkoły. Ja przygotowałam go na post według zasad dr Dąbrowskiej, ale można poza postem dodać trochę tłuszczu i podać go na przykład z kaszą. Danie o niskim indeksie glikemicznym.
Składniki
- 3 duże papryki (mogą być różne kolory)
- 2 średnie pomidory
- ½ średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- natka pietruszki lub koperek
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- pieprz marynowany (opcjonalnie)
- sok spod kiszonek lub sok z cytryny
Wykonanie
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Paprykę poprzekrawaj na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój paprykę w grubsze paski.
- Cebulę, ziele angielskie, listek laurowy oraz lubczyk przełóż do garnka, dodaj ½ szklanki wody i gotuj 5 minut. Dodaj paprykę i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
- Dodaj pokrojonego pomidora i gotuj kolejne 3–4 minuty.
- Zakwaś i dopraw do smaku solą, pieprzem.
- Bigosik podawaj ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem i ziarenkami marynowanego pieprzu.
Smacznego!