Pietruszka kiszona


kategoria: kiszonki
tagi: buraki, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koper, Magazyn Kocioł, pietruszka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przestawiłam wam już kilkanaście moich kiszonek, znajdziecie je na tym blogu w kategorii kiszonki. Ta jest kolejną, tym razem przygotowałam ją do najnowszego, dwudziestego piątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pietruszką”.

Nic wielkiego – tylko korzeń pietruszki i buraki plus standardowe dodatki, jak na przykład do kiszonych ogórków. Samo kiszenie trwa trochę dłużej, bo nawet do 10 dni, gdyż mamy tu dwa twarde warzywa. Przepis dla amatorów nowinek i poszukujących nowych smaków. ☺

Fotografia pietruszki kiszonej

Składniki

  • korzeń pietruszki
  • buraki (1 średni na 300 g korzenia pietruszki)
  • koszyczki kopru
  • koszyczki pietruszki (opcjonalnie)
  • czosnek (4 ząbki na słoik)
  • 1 łyżeczka soli niejodowanej na 1 litr wody

Wykonanie

  1. Korzeń pietruszki i buraki szorujemy, większe kroimy. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
  2. W słoju układamy pietruszkę, buraki, ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać ze skórki) oraz zioła.
  3. Zalewamy roztworem wody. Nic ze słoika nie powinno wystawać poza poziom wody! Zapobiega to pleśnieniu kiszonki.
  4. Słoik przykrywamy talerzykiem lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7–10 dni.
  5. Po tym czasie słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do lodówki lub piwnicy.

Smacznego!

Fotografia pietruszki kiszonej

comments powered by Disqus