Pietruszka kiszona
11 września 2019
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Przestawiłam wam już kilkanaście moich kiszonek, znajdziecie je na tym blogu w kategorii kiszonki. Ta jest kolejną, tym razem przygotowałam ją do najnowszego, dwudziestego piątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pietruszką”.
Nic wielkiego – tylko korzeń pietruszki i buraki plus standardowe dodatki, jak na przykład do kiszonych ogórków. Samo kiszenie trwa trochę dłużej, bo nawet do 10 dni, gdyż mamy tu dwa twarde warzywa. Przepis dla amatorów nowinek i poszukujących nowych smaków. ☺
Składniki
- korzeń pietruszki
- buraki (1 średni na 300 g korzenia pietruszki)
- koszyczki kopru
- koszyczki pietruszki (opcjonalnie)
- czosnek (4 ząbki na słoik)
- 1 łyżeczka soli niejodowanej na 1 litr wody
Wykonanie
- Korzeń pietruszki i buraki szorujemy, większe kroimy. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
- W słoju układamy pietruszkę, buraki, ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać ze skórki) oraz zioła.
- Zalewamy roztworem wody. Nic ze słoika nie powinno wystawać poza poziom wody! Zapobiega to pleśnieniu kiszonki.
- Słoik przykrywamy talerzykiem lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7–10 dni.
- Po tym czasie słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do lodówki lub piwnicy.
Smacznego!