Bajeczne ciasto dyniowe z jabłkami
14 października 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Musicie to upiec tej jesieni! Niesamowicie aromatyczne i naprawdę smaczne ciasto z dynią i jabłkami. Dzięki dodaniu przypraw pięknie pachnie już po kilku minutach pieczenia. Wprowadza do domu przyjemny nastrój. To ciasto zagości już na stałe w mej jesienno-zimowej kuchni!
Składniki
tortownica o średnicy 28 cm)
Ciasto
- 300 g świeżej dyni hokkaido (lub innej bez skóry)
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka L
- 140 g cukru trzcinowego
- 180 ml oleju
- 1½ łyżeczki cynamonu
- otarta skórka z pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki
- 3–4 jabłka
- 2 łyżki cukru
- cukier puder
Wykonanie
- Dynię hokkaido zetrzyj na tarce, na średnich oczkach. Tej dyni nie musisz obierać ze skórki.
- Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj przez 5–6 minut do uzyskania gęstego jasnego kremu.
- Wlej wolnym strumieniem olej, cały czas miksując.
- Dodaj dynię i wszystko wymieszaj np. rózgą.
- Przesiej mąkę, dodaj do niej przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie łyżką.
- Przelej ciasto na wyłożoną papierem formę.
- Jabłka poprzekrawaj na 3 grube plastry. Ułóż je na cieście, posyp cukrem.
- Piecz ciasto 45–60 minut w temp. 180°C na środkowej półce piekarnika.
- Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!