Bajeczne ciasto dyniowe z jabłkami


kategoria: ciasto
tagi: ciasto warzywne, cukier trzcinowy, cynamon, dynia, jajka, mąka pszenna, skórka pomarańczowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Musicie to upiec tej jesieni! Niesamowicie aromatyczne i naprawdę smaczne ciasto z dynią i jabłkami. Dzięki dodaniu przypraw pięknie pachnie już po kilku minutach pieczenia. Wprowadza do domu przyjemny nastrój. To ciasto zagości już na stałe w mej jesienno-zimowej kuchni!

Fotografia ciasta dyniowego z jabłkami

Składniki

tortownica o średnicy 28 cm)

Ciasto

  • 300 g świeżej dyni hokkaido (lub innej bez skóry)
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka L
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 180 ml oleju
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki

  • 3–4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder

Wykonanie

  1. Dynię hokkaido zetrzyj na tarce, na średnich oczkach. Tej dyni nie musisz obierać ze skórki.
  2. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj przez 5–6 minut do uzyskania gęstego jasnego kremu.
  3. Wlej wolnym strumieniem olej, cały czas miksując.
  4. Dodaj dynię i wszystko wymieszaj np. rózgą.
  5. Przesiej mąkę, dodaj do niej przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie łyżką.
  6. Przelej ciasto na wyłożoną papierem formę.
  7. Jabłka poprzekrawaj na 3 grube plastry. Ułóż je na cieście, posyp cukrem.
  8. Piecz ciasto 45–60 minut w temp. 180°C na środkowej półce piekarnika.
  9. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Fotografia ciasta dyniowego z jabłkami

comments powered by Disqus