Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym


kategoria: ciasto
tagi: ciasto warzywne, cynamon, czekolada, czekolada gorzka, jajka, kakao, Kresto, mąka orkiszowa, mąka ziemniaczana, marchewka, mascarpone, masło, pomarańcza, Rapso, śliwki suszone, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Oto moja propozycja ciasta marchewkowego, które przygotowałam z mąką orkiszową – starą odmianą ziaren pszenicy o niezwykłych właściwościach odżywczych. Coraz częściej orkiszem zastępuję mąkę pszenną. Upieczone ciasto przełożyłam musem śliwkowym i czekoladowym. Ciasto jest bardzo aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia ciasta marchewkowego z musem śliwkowym

Składniki

(tortownica o średnicy 28 cm)

Ciasto

  • 350 g marchewki (waga po obraniu)
  • 4 jajka L
  • 280 g mąki orkiszowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml oleju rzepakowego Rapso
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • olejek pomarańczowy (5–6 kropli)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki

  • 500 g mascarpone
  • 2 gorzkie czekolady
  • 300 g śliwek suszonych Kresto
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml wódki
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • gorzkie kakao

Fotografia ciasta marchewkowego z musem śliwkowym

Wykonanie

  1. Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  2. Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól, zacznij ubijanie. Dodaj cukier, cukier waniliowy i całość miksuj aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
  3. Dodaj olej i całość miksuj do połączenia składników.
  4. Dodaj marchewkę, cynamon oraz olejek pomarańczowy. Wymieszaj szpatułką.
  5. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem lub masłem foremki. Piecz 35–45 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.
  7. Śliwki pokrój bardzo drobno, przełóż na patelnię, dodaj masło. Smaż śliwki 5–6 minut, często mieszając.
  8. Wódkę przelej do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Dodaj do śliwek, mieszając doprowadź do wrzenia. Ściągnij patelnię z ognia, wystudź.
  9. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź, ale zachowaj płynną konsystencję.
  10. Przełóż do misy miksera mascarpone i ubijaj 2–3 minuty. Dodaj czekoladę i ubijaj do połączenia się składników.
  11. Zetnij ewentualną górkę w cieście. Ciasto przełóż z powrotem do formy. Nawilż je sokiem z pomarańczy. Wyłóż mus śliwkowy, uklep go. Na wierzch wyłóż krem czekoladowy, wyrównaj. Przełóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp wierzch ciasta gorzkim kakao oraz rozkruszonymi kawałkami ciasta (tymi, które wcześniej odkroiłeś).

Smacznego!

Fotografia ciasta marchewkowego z musem śliwkowym

comments powered by Disqus