Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym
3 listopada 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Oto moja propozycja ciasta marchewkowego, które przygotowałam z mąką orkiszową – starą odmianą ziaren pszenicy o niezwykłych właściwościach odżywczych. Coraz częściej orkiszem zastępuję mąkę pszenną. Upieczone ciasto przełożyłam musem śliwkowym i czekoladowym. Ciasto jest bardzo aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki
(tortownica o średnicy 28 cm)
Ciasto
- 350 g marchewki (waga po obraniu)
- 4 jajka L
- 280 g mąki orkiszowej
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 200 ml oleju rzepakowego Rapso
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 torebka cukru waniliowego
- olejek pomarańczowy (5–6 kropli)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki
- 500 g mascarpone
- 2 gorzkie czekolady
- 300 g śliwek suszonych Kresto
- 2 łyżki masła
- 100 ml wódki
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- gorzkie kakao
Wykonanie
- Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól, zacznij ubijanie. Dodaj cukier, cukier waniliowy i całość miksuj aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
- Dodaj olej i całość miksuj do połączenia składników.
- Dodaj marchewkę, cynamon oraz olejek pomarańczowy. Wymieszaj szpatułką.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem lub masłem foremki. Piecz 35–45 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.
- Śliwki pokrój bardzo drobno, przełóż na patelnię, dodaj masło. Smaż śliwki 5–6 minut, często mieszając.
- Wódkę przelej do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Dodaj do śliwek, mieszając doprowadź do wrzenia. Ściągnij patelnię z ognia, wystudź.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź, ale zachowaj płynną konsystencję.
- Przełóż do misy miksera mascarpone i ubijaj 2–3 minuty. Dodaj czekoladę i ubijaj do połączenia się składników.
- Zetnij ewentualną górkę w cieście. Ciasto przełóż z powrotem do formy. Nawilż je sokiem z pomarańczy. Wyłóż mus śliwkowy, uklep go. Na wierzch wyłóż krem czekoladowy, wyrównaj. Przełóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp wierzch ciasta gorzkim kakao oraz rozkruszonymi kawałkami ciasta (tymi, które wcześniej odkroiłeś).
Smacznego!