Jesienna patelnia. Makaron z leśnymi grzybami, dynią i serem lazur
5 listopada 2019
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Wyjątkowo długi i obfity sezon na grzyby trwa nadal. Obok omletów i jajecznic także makarony w tym roku królują na moim stole. Połączenie aromatycznych grzybów, sera z pleśnią, dyni, ziół i makaronu to przepis na szybki i bardzo smaczny posiłek. 20 minut i danie gotowe.
Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.
Składniki
- makaron pióra Lubella
- ½ średniej dyni hokkaido
- 400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków)
- 150 g sera pleśniowego typu blue
- 5 szalotek
- świeża natka pietruszki,
- cząber
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Wykonanie
- Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki.
- Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając.
- Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając.
- Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2–3 minuty.
- Dodaj masło, dopraw do smaku.
- Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
- Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami.
Smacznego!