Jesienna patelnia. Makaron z leśnymi grzybami, dynią i serem lazur


kategoria: makaron
tagi: cząber, dynia, grzyby, Lubella, makaron, masło, natka pietruszki, ser pleśniowy, szalotka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Wyjątkowo długi i obfity sezon na grzyby trwa nadal. Obok omletów i jajecznic także makarony w tym roku królują na moim stole. Połączenie aromatycznych grzybów, sera z pleśnią, dyni, ziół i makaronu to przepis na szybki i bardzo smaczny posiłek. 20 minut i danie gotowe.

Fotografia makaronu z leśnymi grzybami, dynią i serem lazur

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Składniki

  • makaron pióra Lubella
  • ½ średniej dyni hokkaido
  • 400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków)
  • 150 g sera pleśniowego typu blue
  • 5 szalotek
  • świeża natka pietruszki,
  • cząber
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Fotografia makaronu z leśnymi grzybami, dynią i serem lazur

Wykonanie

  1. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki.
  2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając.
  3. Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając.
  4. Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2–3 minuty.
  5. Dodaj masło, dopraw do smaku.
  6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
  7. Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami.

Smacznego!

Fotografia makaronu z leśnymi grzybami, dynią i serem lazur

comments powered by Disqus