Torcik marchewkowy


kategoria: ciasto
tagi: ciasto warzywne, jajka, Lubella, mąka pszenna, maliny, marchewka, mascarpone, pomarańcza, śmietana, wegetariańskie, winogrona
autor: Joanna Komorowska

Ten tort to kolejny efekt mojej fascynacji ciastami z dodatkami warzyw. Tu do ciasta dodałam tartą marchewkę. Nie jest to typowe ciasto marchewkowe, pachnące cynamonem i orzechami – dodałam mu świeżości aromatyzując je pomarańczami: sokiem i otartą skórką. Przełożone kremem i owocami jest świetnym sposobem na uroczysty deser. Maliny i winogron możecie śmiało zamienić na inne miękkie owoce.

Fotografia torciku marchewkowego

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Składniki

(tortownica o średnicy 20 cm)

  • 400 g marchewki (waga po obraniu)
  • 4 jajka L
  • ¾ szklanki oleju
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 280 g mąki Puszystej Tortowej Lubella
  • 1 pomarańcza
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki

  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g malin
  • kiść winogron
  • 100 ml soku pomarańczowego

Fotografia torciku marchewkowego

Wykonanie

  1. Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  2. Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól, zacznij ubijanie. Dodaj cukier, cukier waniliowy i całość miksuj aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
  3. Dodaj olej i całość miksuj do połączenia składników.
  4. Dodaj marchewkę oraz otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj szpatułką.
  5. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem lub masłem foremki. Piecz 45–60 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka), na środkowej półce.
  7. Śmietanę oraz mascarpone miksuj w mikserze aż do uzyskania gęstego kremu. Dodaj cukier puder i miksuj jeszcze chwilę do połączenia składników.
  8. Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ułóż jeden blat na paterze, zwilż go 50 ml soku pomarańczowego. Wyłóż na niego około ⅓ masy wymieszanej z częścią malin. Przykryj drugim blatem. Zwilż go pozostałą częścią soku. Posmaruj boki masą kremową, resztę wyłóż na górę. Ozdób ciasto malinami oraz winogronem. Podawaj schłodzone.

Smacznego!

Fotografia torciku marchewkowego

comments powered by Disqus