Torcik marchewkowy
8 listopada 2019
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Ten tort to kolejny efekt mojej fascynacji ciastami z dodatkami warzyw. Tu do ciasta dodałam tartą marchewkę. Nie jest to typowe ciasto marchewkowe, pachnące cynamonem i orzechami – dodałam mu świeżości aromatyzując je pomarańczami: sokiem i otartą skórką. Przełożone kremem i owocami jest świetnym sposobem na uroczysty deser. Maliny i winogron możecie śmiało zamienić na inne miękkie owoce.
Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.
Składniki
(tortownica o średnicy 20 cm)
- 400 g marchewki (waga po obraniu)
- 4 jajka L
- ¾ szklanki oleju
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 280 g mąki Puszystej Tortowej Lubella
- 1 pomarańcza
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki
- 500 ml śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g malin
- kiść winogron
- 100 ml soku pomarańczowego
Wykonanie
- Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól, zacznij ubijanie. Dodaj cukier, cukier waniliowy i całość miksuj aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
- Dodaj olej i całość miksuj do połączenia składników.
- Dodaj marchewkę oraz otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj szpatułką.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem lub masłem foremki. Piecz 45–60 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka), na środkowej półce.
- Śmietanę oraz mascarpone miksuj w mikserze aż do uzyskania gęstego kremu. Dodaj cukier puder i miksuj jeszcze chwilę do połączenia składników.
- Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ułóż jeden blat na paterze, zwilż go 50 ml soku pomarańczowego. Wyłóż na niego około ⅓ masy wymieszanej z częścią malin. Przykryj drugim blatem. Zwilż go pozostałą częścią soku. Posmaruj boki masą kremową, resztę wyłóż na górę. Ozdób ciasto malinami oraz winogronem. Podawaj schłodzone.
Smacznego!