Domek z piernika
12 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Na nadchodzący weekend proponuję przygotowanie świątecznego domku z piernika. Praca idealna dla całej rodziny, czy grupki przyjaciół. Dzięki tej dekoracji (nawiasem mówiąc, jak najbardziej jadalnej) poczujecie magię nadchodzących Świąt. A one już niedługo!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
Składniki na piernik
- 600 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 250 g masła
- 200 g cukru, np. trzcinowego demerara Gold Pack
- 7 łyżek miodu
- 7 łyżek przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1,5 łyżeczki sody
Składniki na lukier i dodatki
- 200 g cukru pudru + cukier do posypania
- 1 białko
- migdały Kresto
- migdały blanszowane Kresto
- rodzynki Kresto
Wykonanie
- Masło, cukier, miód, przyprawę piernikową i kakao przełóż do garnka. Mieszając podgrzej zawartość garnka do całkowitego rozpuszczenia cukru. Lekko przestudź.
- Przelej zawartość garnka do misy miksera, dodaj mąkę wymieszaną z sodą i wyrabiaj kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta.
- Ciasto podziel na dwie części, jedną, a potem drugą wałkuj na grubość około 6 mm, w razie potrzeby delikatnie podsypując ciasto mąką.
- Wykrój elementy domku według wymiarów podanych poniżej. Wykrojone elementy ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zwróć uwagę na płaskie ułożenie elementów – unikaj brzegów blaszki. Zachowaj odległości pomiędzy elementami – ciasto delikatnie rośnie. Z pozostałej części ciasta możesz wykonać podstawę dla domku (okrąg, prostokąt), można też wykroić małe pierniczki.
- Elementy domku piecz w temperaturze 180°C, na środkowej półce przez 10–12 minut. Ostudź na kratce.
- Lukier przygotuj bezpośrednio przed sklejaniem domku. Przesiej przez sitko cukier puder, połącz z białkiem. Lukier powinien być gęsty i klejący. Jeżeli jest zbyt płynny, dosyp stopniowo, mieszając, cukier puder.
- Korzystając z pomocy drugiej osoby (np. dziecka) przymierz poszczególne ściany i dach, czy pasują do siebie po upieczeniu. Zaplanuj miejsca łączenia lukrem.
- Poszczególne ściany i dach domku ozdób bakaliami i lukrem według własnych preferencji. Na zdjęciu przedstawiamy propozycję. Uwzględnij przyszłe miejsca łączenia elementów – tam nie powinny znajdować się elementy zdobienia, które mogą być przeszkodą w połączeniu ścian lub dachu. Pozostaw na kilka minut do zastygnięcia.
- Gotowe, przyozdobione ściany ostrożnie złóż i sklejaj lukrem, jedna po drugiej, korzystając z pomocy drugiej pary rąk. Można wspomóc się zaimprowizowanym stelażem, który przytrzyma ściany domku podczas klejenia – kubek lub obciążone pudełko, na którym oprzemy ściany. Po wykonaniu każdego połączenia odczekaj kilka minut dla związania lukru.
- Kiedy ściany przeschną, przyklej dach. Druga osoba może asekurować, zanim lukier nie zwiąże. Szczyt
- Wykonaj końcowe ozdoby, np. instalując na dachu jedno z ciasteczek, posypując cukrem-pudrem, itp.
Wymiary elementów
- dach: prostokąt 22,5×11,5 cm
- ściana przednia (z drzwiami): prostokąt 20×10,5 cm
- ściana tylna (z dwoma oknami): j.w.
- ściany boczne (każda z jednym oknem): prostokąty 10×14 cm, na szczycie trójkąt o ramionach 11 cm i podstawie 14 cm
Smacznego!