Domek z piernika


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, kakao, Kresto, mąka orkiszowa, mąka pszenna, masło, migdały, miód, piernik, rodzynki, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Na nadchodzący weekend proponuję przygotowanie świątecznego domku z piernika. Praca idealna dla całej rodziny, czy grupki przyjaciół. Dzięki tej dekoracji (nawiasem mówiąc, jak najbardziej jadalnej) poczujecie magię nadchodzących Świąt. A one już niedługo!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia domku z piernika

Składniki

Składniki na piernik

  • 600 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g cukru, np. trzcinowego demerara Gold Pack
  • 7 łyżek miodu
  • 7 łyżek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki sody

Składniki na lukier i dodatki

Fotografia domku z piernika

Wykonanie

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę piernikową i kakao przełóż do garnka. Mieszając podgrzej zawartość garnka do całkowitego rozpuszczenia cukru. Lekko przestudź.
  2. Przelej zawartość garnka do misy miksera, dodaj mąkę wymieszaną z sodą i wyrabiaj kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Ciasto podziel na dwie części, jedną, a potem drugą wałkuj na grubość około 6 mm, w razie potrzeby delikatnie podsypując ciasto mąką.
  4. Wykrój elementy domku według wymiarów podanych poniżej. Wykrojone elementy ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zwróć uwagę na płaskie ułożenie elementów – unikaj brzegów blaszki. Zachowaj odległości pomiędzy elementami – ciasto delikatnie rośnie. Z pozostałej części ciasta możesz wykonać podstawę dla domku (okrąg, prostokąt), można też wykroić małe pierniczki.
  5. Elementy domku piecz w temperaturze 180°C, na środkowej półce przez 10–12 minut. Ostudź na kratce.
  6. Lukier przygotuj bezpośrednio przed sklejaniem domku. Przesiej przez sitko cukier puder, połącz z białkiem. Lukier powinien być gęsty i klejący. Jeżeli jest zbyt płynny, dosyp stopniowo, mieszając, cukier puder.
  7. Korzystając z pomocy drugiej osoby (np. dziecka) przymierz poszczególne ściany i dach, czy pasują do siebie po upieczeniu. Zaplanuj miejsca łączenia lukrem.
  8. Poszczególne ściany i dach domku ozdób bakaliami i lukrem według własnych preferencji. Na zdjęciu przedstawiamy propozycję. Uwzględnij przyszłe miejsca łączenia elementów – tam nie powinny znajdować się elementy zdobienia, które mogą być przeszkodą w połączeniu ścian lub dachu. Pozostaw na kilka minut do zastygnięcia.
  9. Gotowe, przyozdobione ściany ostrożnie złóż i sklejaj lukrem, jedna po drugiej, korzystając z pomocy drugiej pary rąk. Można wspomóc się zaimprowizowanym stelażem, który przytrzyma ściany domku podczas klejenia – kubek lub obciążone pudełko, na którym oprzemy ściany. Po wykonaniu każdego połączenia odczekaj kilka minut dla związania lukru.
  10. Kiedy ściany przeschną, przyklej dach. Druga osoba może asekurować, zanim lukier nie zwiąże. Szczyt
  11. Wykonaj końcowe ozdoby, np. instalując na dachu jedno z ciasteczek, posypując cukrem-pudrem, itp.

Wymiary elementów

  • dach: prostokąt 22,5×11,5 cm
  • ściana przednia (z drzwiami): prostokąt 20×10,5 cm
  • ściana tylna (z dwoma oknami): j.w.
  • ściany boczne (każda z jednym oknem): prostokąty 10×14 cm, na szczycie trójkąt o ramionach 11 cm i podstawie 14 cm

Smacznego!

comments powered by Disqus