Sałatka z łososiem i serem pleśniowym


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, czosnek, jajka, jogurt grecki, koperek, Krakus, kukurydza, łosoś, łosoś wędzony, majonez, ogórek kiszony, papryka, sałata, ser pleśniowy, szczypior
autor: Joanna Komorowska

Na pewno polubicie tę sałatkę. Oprócz świeżych warzyw zawiera kiszone ogórki, jajka, aromatyczny ser blue i wędzonego łososia. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Można przygotować dzień przed podaniem. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia sałatki z łososiem i serem pleśniowym

Składniki

(około 10 porcji, czas około 40 minut)

  • 1 słoik ogórków kiszonych Krakus
  • 300 g łososia wędzonego (filet lub plastry)
  • 150 g sera pleśniowego typu blue, np. Lazur
  • 1 średnia sałata lodowa
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g kukurydzy z puszki/słoika
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Fotografia sałatki z łososiem i serem pleśniowym

Wykonanie

  1. Kapustę, paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, jogurt, starty czosnek, koper. Dopraw do smaku.
  2. Na dno misy ułóż wymieszaną sałatę z ½ szczypiorku. Następnie paprykę, ⅔ sosu majonezowo-jogurtowego.
  3. Następnie pokrojone jajka, kukurydzę, pokrojone według upodobań ogórki oraz resztę sosu. Na wierzch wyłóż pokrojoną rybę i pokruszony ser.
  4. Podawaj sałatkę schłodzą.

Smacznego!

comments powered by Disqus