Sałatka z łososiem i serem pleśniowym
17 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Na pewno polubicie tę sałatkę. Oprócz świeżych warzyw zawiera kiszone ogórki, jajka, aromatyczny ser blue i wędzonego łososia. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Można przygotować dzień przed podaniem. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Składniki
(około 10 porcji, czas około 40 minut)
- 1 słoik ogórków kiszonych Krakus
- 300 g łososia wędzonego (filet lub plastry)
- 150 g sera pleśniowego typu blue, np. Lazur
- 1 średnia sałata lodowa
- 2 czerwone papryki
- 400 g kukurydzy z puszki/słoika
- 2 pęczki szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
Wykonanie
- Kapustę, paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, jogurt, starty czosnek, koper. Dopraw do smaku.
- Na dno misy ułóż wymieszaną sałatę z ½ szczypiorku. Następnie paprykę, ⅔ sosu majonezowo-jogurtowego.
- Następnie pokrojone jajka, kukurydzę, pokrojone według upodobań ogórki oraz resztę sosu. Na wierzch wyłóż pokrojoną rybę i pokruszony ser.
- Podawaj sałatkę schłodzą.
Smacznego!