Karp wędzony w herbacie


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: cebula, cytryna, herbata, karp, Magazyn Kocioł, papryka piri-piri, rozmaryn, ryba, ryż
autor: Joanna Komorowska

Czy wiecie, że możecie w warunkach domowych, w bardzo łatwy sposób urządzić mini-wędzarnię? Dziś proponuję wam uwędzenie karpia! Można podawać go na ciepło lub na chłodno. A w podobny sposób możecie przygotować także sery lub mięso. Przepis pochodzi z dwudziestego szóstego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia. Przepis ten znajdziecie w sekcji „Przepisy z herbatą”.

Fotografia karpia wędzonego w herbacie

Składniki (3 porcje)

  • 3 dzwonka karpia
  • 4 łyżki herbaty zielonej w liściach
  • 100 g suchego ryżu
  • ½ szklanki cukru
  • skórka z ½ cytryny
  • świeży rozmaryn

Składniki na marynatę

  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suchego rozmarynu
  • 1 papryka piri-piri
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula

Wykonanie

  1. Karpia nacieramy składnikami marynaty. Okładamy plastrami cebuli. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
  2. Dno woka wykładamy folią aluminiową. Na dno wysypujemy: herbatę, cukier, ryż. Dodajemy rozmaryn, skórkę, wszystko mieszamy. Na woku układamy kratkę, na którą wykładamy rybę i przyprawy, przykrywamy pokrywką. Wok ustawiamy na ogniu. Rybę wędzimy na średnim ogniu około 25 minut.
  3. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy rybę pod przykryciem do przestudzenia.

Smacznego!

Fotografia karpia wędzonego w herbacie

comments powered by Disqus