Karp wędzony w herbacie
19 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Czy wiecie, że możecie w warunkach domowych, w bardzo łatwy sposób urządzić mini-wędzarnię? Dziś proponuję wam uwędzenie karpia! Można podawać go na ciepło lub na chłodno. A w podobny sposób możecie przygotować także sery lub mięso. Przepis pochodzi z dwudziestego szóstego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia. Przepis ten znajdziecie w sekcji „Przepisy z herbatą”.
Składniki (3 porcje)
- 3 dzwonka karpia
- 4 łyżki herbaty zielonej w liściach
- 100 g suchego ryżu
- ½ szklanki cukru
- skórka z ½ cytryny
- świeży rozmaryn
Składniki na marynatę
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1 łyżeczka suchego rozmarynu
- 1 papryka piri-piri
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
Wykonanie
- Karpia nacieramy składnikami marynaty. Okładamy plastrami cebuli. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
- Dno woka wykładamy folią aluminiową. Na dno wysypujemy: herbatę, cukier, ryż. Dodajemy rozmaryn, skórkę, wszystko mieszamy. Na woku układamy kratkę, na którą wykładamy rybę i przyprawy, przykrywamy pokrywką. Wok ustawiamy na ogniu. Rybę wędzimy na średnim ogniu około 25 minut.
- Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy rybę pod przykryciem do przestudzenia.
Smacznego!