Keks
20 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Keks z bakaliami to ciasto, które poznałam dopiero w dorosłym życiu. Nie było tradycji przygotowywania go w moim rodzinnym domu. Teraz przygotowuję go raz w roku – na Boże Narodzenie. I obok niewątpliwych walorów smakowych dostarcza nam bardzo dużo dobrych składników z bakalii i orzechów, które do niego dodajemy. Moja wersja jest nimi napakowana na maksa. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
(2 foremki 26×10 cm)
- 250 g masła (miękkiego)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek L (w temp. pokojowej)
- 200 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 500 g bakalii Kresto, Gold Pack (migdały, orzechy, morele, rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy)
- 1 op. cukru waniliowego
- 5 kropli olejku waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Oddziel żółtka od białek. Dodawaj cały czas miksując po 1 żółtku.
- Miksując dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij wraz z solą. Dodaj ⅓ piany do ciasta, wymieszaj. Dodaj bakalie, większe pokrój, wymieszaj.
- Dodaj resztę ubitej piany i delikatnie wymieszaj.
- Keksówki wysmaruj masłem, posyp bułką tartą, wyłóż ciasto.
- Keksy piecz w temperaturze 170°C na środkowej półce przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Przestudź ciasto w formach przez 30 minut, po tym czasie wyjmij ciasto z foremek i dalej studź na kratce.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Smacznego!