Keks


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, Kresto, mąka pszenna, masło, migdały, morele, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Keks z bakaliami to ciasto, które poznałam dopiero w dorosłym życiu. Nie było tradycji przygotowywania go w moim rodzinnym domu. Teraz przygotowuję go raz w roku – na Boże Narodzenie. I obok niewątpliwych walorów smakowych dostarcza nam bardzo dużo dobrych składników z bakalii i orzechów, które do niego dodajemy. Moja wersja jest nimi napakowana na maksa. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia Keks

Składniki

(2 foremki 26×10 cm)

Fotografia Keks

Wykonanie

  1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
  2. Oddziel żółtka od białek. Dodawaj cały czas miksując po 1 żółtku.
  3. Miksując dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Białka ubij wraz z solą. Dodaj ⅓ piany do ciasta, wymieszaj. Dodaj bakalie, większe pokrój, wymieszaj.
  5. Dodaj resztę ubitej piany i delikatnie wymieszaj.
  6. Keksówki wysmaruj masłem, posyp bułką tartą, wyłóż ciasto.
  7. Keksy piecz w temperaturze 170°C na środkowej półce przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
  8. Przestudź ciasto w formach przez 30 minut, po tym czasie wyjmij ciasto z foremek i dalej studź na kratce.
  9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Smacznego!

Fotografia Keks

comments powered by Disqus