Mincemeat


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, Gold Pack, imbir, Kresto, mandarynka, miód, morele, rodzynki, rum, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie, wino, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Mincemeat to brytyjska specjalność przypominająca marmoladę, przygotowywana zazwyczaj w okresie bożonarodzeniowym. W skład mincemeat wchodzą m.in.: żurawina, morele, rodzynki, skórka pomarańczowa, aromatyczne przyprawy, miód. Idealnie sprawdza się jako nadzienie tart czy kruchych ciasteczek.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia mincemeat

Składniki

Fotografia mincemeat

Wykonanie

  1. Wlej do garnka wino i cukier, gotuj 2–3 minuty.
  2. Dodaj żurawinę (świeżą i suszoną), rodzynki, skórkę pomarańczową, drobno pokrojone morele. Otrzyj skórkę z mandarynki, wyciśnij sok. Wszystko dodaj do garnka.
  3. Gotuj około 15 minut, kilka razy mieszając. Odstaw do przestudzenia.
  4. Do przestudzonej masy dodaj miód, rum oraz olejki aromatyczne. Wymieszaj.
  5. Stosuj do tart, babeczek czy ciasteczek.

Smacznego!

Fotografia mincemeat

comments powered by Disqus