Mincemeat
20 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Mincemeat to brytyjska specjalność przypominająca marmoladę, przygotowywana zazwyczaj w okresie bożonarodzeniowym. W skład mincemeat wchodzą m.in.: żurawina, morele, rodzynki, skórka pomarańczowa, aromatyczne przyprawy, miód. Idealnie sprawdza się jako nadzienie tart czy kruchych ciasteczek.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
- 350 g żurawiny Kresto
- 100 g rodzynek Kresto
- 50 g moreli suszonych Kresto
- 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczy Gold Pack
- 100 g świeżej żurawiny (opcjonalnie)
- 70 ml słodkiego wina
- 60 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack (grubszego)
- 30 ml rumu
- 1 mandarynka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta mielonych goździków
- kilka kropli olejku migdałowego oraz waniliowego
- 2 łyżki miodu płynnego
Wykonanie
- Wlej do garnka wino i cukier, gotuj 2–3 minuty.
- Dodaj żurawinę (świeżą i suszoną), rodzynki, skórkę pomarańczową, drobno pokrojone morele. Otrzyj skórkę z mandarynki, wyciśnij sok. Wszystko dodaj do garnka.
- Gotuj około 15 minut, kilka razy mieszając. Odstaw do przestudzenia.
- Do przestudzonej masy dodaj miód, rum oraz olejki aromatyczne. Wymieszaj.
- Stosuj do tart, babeczek czy ciasteczek.
Smacznego!