Masa makowa
22 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
W sklepach z łatwością kupicie gotowe masy makowe. Ja jednak zachęcam do przygotowania jej samemu. Wypieki z taką domową masą makową mogą być smaczniejsze, a satysfakcja z własnej produkcji jest nie do przecenienia. Zwłaszcza, gdy uda nam się zmotywować do pomocy rodzinę. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
- 2 op. maku Kresto (łącznie 400 g)
- 100 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 100 g miodu
- 150 g bakalii (np. ulubione orzechy, migdały, rodzynki, morele, śliwki, żurawina)
- 1 op. skórki pomarańczowej Gold Pack
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- aromat migdałowy
Wykonanie
- Mak przesyp do garnka, zalej wrzątkiem, przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie odciśnij wodę używając do tego np. gazę.
- Zmiel mak dwukrotnie przy pomocy maszynki na najmniejszych oczkach.
- Dodaj do maku cukier, miód, bakalie (większe posiekaj), masło i przyprawy. Całość wymieszaj.
- Masę makową możesz przechowywać szczelnie zamkniętą, np. w słoiku lub pudełku do 7 dni w lodówce. Możesz ją także zamrozić. Przed użyciem masy makowej do wypieku, należy połączyć ją z ubitymi białkami. Zazwyczaj 1 białko na 100 g masy.
Smacznego!