Masa makowa


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, Gold Pack, Kresto, mak, masło, migdały, miód, morele, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, śliwki suszone, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

W sklepach z łatwością kupicie gotowe masy makowe. Ja jednak zachęcam do przygotowania jej samemu. Wypieki z taką domową masą makową mogą być smaczniejsze, a satysfakcja z własnej produkcji jest nie do przecenienia. Zwłaszcza, gdy uda nam się zmotywować do pomocy rodzinę. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia masy makowej

Fotografia masy makowej

Składniki

Fotografia masy makowej

Wykonanie

  1. Mak przesyp do garnka, zalej wrzątkiem, przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut.
  2. Po tym czasie odciśnij wodę używając do tego np. gazę.
  3. Zmiel mak dwukrotnie przy pomocy maszynki na najmniejszych oczkach.
  4. Dodaj do maku cukier, miód, bakalie (większe posiekaj), masło i przyprawy. Całość wymieszaj.
  5. Masę makową możesz przechowywać szczelnie zamkniętą, np. w słoiku lub pudełku do 7 dni w lodówce. Możesz ją także zamrozić. Przed użyciem masy makowej do wypieku, należy połączyć ją z ubitymi białkami. Zazwyczaj 1 białko na 100 g masy.

Smacznego!

comments powered by Disqus