Zupa jarzynowa, zabielana
20 lutego 2020
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
To jest chyba moja ulubiona zimowa zupa zgodna z zasadami postu dr Dąbrowskiej. Jest tak dobra, że gotuję ją normalnie na co dzień dla całej rodziny. Córki i mąż zajadają się nią i nie brakuje im w niej ziemniaków czy makaronu. Zmiksowane warzywa dają zupie specyficznego, aromatycznego smaku, oraz sytości. W innych wariantach, bardziej wiosennych można dodać kalarepkę, szpinak czy szparagi. Jeśli nie jesteśmy na poście, możemy zupę wzbogacić odrobiną dobrej oliwy.
Składniki (4 porcje)
- 1 większa marchew
- 1 większy korzeń pietruszki
- ¼ dużego selera
- 5 cm białej części pora
- 1 mały kalafior
- 250 g brukselki
- 1 ząbek czosnku
- szczypior
- koper
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
Wykonanie
- Seler, pietruszkę obierz. Wrzuć do garnka, dodaj por, obrany czosnek, zalej 1,5 litra wody. Dodaj listki laurowe, zielę i gotuj 7 minut.
- Kalafior podziel na cząstki, ½ kalafiora wraz z głąbem wrzuć do gotujących się warzyw i gotuj do miękkości. Trwa to około 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij listki i zielę. Zblenduj warzywa.
- Do zblendowanych warzyw wrzuć pokrojoną marchew, obraną brukselkę. Gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj drugą połowę podzielonego na różyczki kalafiora i całość gotuj jeszcze przez około 10 minut.
- Dopraw zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pokrojonym szczypiorkiem oraz koprem.
Smacznego!