Fit sałatka z grilowanym indykiem
21 lutego 2020
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Wraz z nadejściem cieplejszych dni w mojej kuchni zaczęły się pojawiać lżejsze dania. Czas przygotować się na lato, wszak lżejsze ubrania czekają! ☺ Dziś proponuję Wam mega smaczną, szybką sałatkę, która spodoba się Tobie, partnerowi czy dzieciom. Taki posiłek możecie przygotować wieczorem, zapakować do pudełka i macie gotowy posiłek do spałaszowania np. na lunch w pracy, czy w szkole. Grzanki zachęcam do spakowania oddzielnie. Dodane do pudełka przez noc mogą nieprzyjemnie nasiąknąć sokami z sałatki.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki (2 porcje)
- 150 g miksu sałat
- 150–200 g polędwiczki z indyka
- 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
- 1 łyżka kaparów
- 1 średnia marchewka
- ½ małej cebuli
- garść pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki kiełków
Marynata
- sok z 1 średniej pomarańczy
- ¼ łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka oleju Rapso
- 2–3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatki
- grzanki razowe
Wykonanie
- Mięso pokrój w plastry. Przygotuj marynatę: wymieszaj sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką pomarańczy. Dodaj szczyptę soli i pieprz.
- Dodaj do marynaty indyka, wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie rozgrzej patelnię grillową i zgrilluj mięso z obu stron. Pozostałą marynatę przelej do garnka i zagotuj.
- Marchew, pomidory i cebulę pokrój według swoich upodobań.
- Wyłóż na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polej dresingiem utworzonym z marynaty. Podawaj z grzankami.
Smacznego!