Fit sałatka z grilowanym indykiem


kategoria: sałatki
tagi: cebula, czosnek, grzanki, indyk, kapary, kiełki, Kresto, marchewka, olej rzepakowy, pestki dyni, pomarańcza, pomidory koktajlowe, Rapso, sałata, sezam, siemię lniane, skórka pomarańczowa, słonecznik, VOG
autor: Joanna Komorowska

Wraz z nadejściem cieplejszych dni w mojej kuchni zaczęły się pojawiać lżejsze dania. Czas przygotować się na lato, wszak lżejsze ubrania czekają! ☺ Dziś proponuję Wam mega smaczną, szybką sałatkę, która spodoba się Tobie, partnerowi czy dzieciom. Taki posiłek możecie przygotować wieczorem, zapakować do pudełka i macie gotowy posiłek do spałaszowania np. na lunch w pracy, czy w szkole. Grzanki zachęcam do spakowania oddzielnie. Dodane do pudełka przez noc mogą nieprzyjemnie nasiąknąć sokami z sałatki.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia fit sałatki z grilowanym indykiem

Składniki (2 porcje)

  • 150 g miksu sałat
  • 150–200 g polędwiczki z indyka
  • 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średnia marchewka
  • ½ małej cebuli
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki kiełków

Marynata

  • sok z 1 średniej pomarańczy
  • ¼ łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Dodatki

  • grzanki razowe

Fotografia fit sałatki z grilowanym indykiem

Wykonanie

  1. Mięso pokrój w plastry. Przygotuj marynatę: wymieszaj sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką pomarańczy. Dodaj szczyptę soli i pieprz.
  2. Dodaj do marynaty indyka, wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Po tym czasie rozgrzej patelnię grillową i zgrilluj mięso z obu stron. Pozostałą marynatę przelej do garnka i zagotuj.
  4. Marchew, pomidory i cebulę pokrój według swoich upodobań.
  5. Wyłóż na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polej dresingiem utworzonym z marynaty. Podawaj z grzankami.

Smacznego!

Fotografia fit sałatki z grilowanym indykiem

comments powered by Disqus