Kocioł numer specjalny „Pieczywo w czasach zarazy”
22 marca 2020
(aktualizacja: 23 marca 2020)
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Na specjalne czasy potrzebne są specjalne działania. Wszyscy siedzimy w domach z powodu koronawirusa, postanowiliśmy więc w redakcji Kotła przygotować specjalny numer poświęcony samodzielnemu pieczeniu chleba, bułek i innych piekarskich atrakcji. W mediach społecznościowych widać zainteresowanie samodzielnym pieczeniem, w sklepach… nie widać drożdży ☺ – czyli ludzie pieką!
Zebraliśmy więc przepisy piekarskie z wszystkich dotychczasowych numerów Kotła i oto macie numer specjalny Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł „Pieczywo w czasach zarazy”. Nie ma drożdży? Głowa do góry – wśród zebranych w numerze przepisów są też takie na zakwasie, sodzie, proszku do pieczenia, a nawet zupełnie bez przyspieszaczy. Do wyboru macie więc:
- chleby
- bułki i rogale
- drobne wypieki
- wypieki ze świata
- na słodko
- chlebki odrywane
- przepis na zakwas żytni
- przepis na zaczyn na drożdżach.
Wśród 53 przepisów jest także mój przepis na chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia (już na blogu), specjalnie napisany do tego numeru, oraz przepis na chlebek odrywany z pietruszką z Kotła nr 25.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!