Kocioł numer specjalny „Pieczywo w czasach zarazy”

(aktualizacja: 23 marca 2020)
kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Na specjalne czasy potrzebne są specjalne działania. Wszyscy siedzimy w domach z powodu koronawirusa, postanowiliśmy więc w redakcji Kotła przygotować specjalny numer poświęcony samodzielnemu pieczeniu chleba, bułek i innych piekarskich atrakcji. W mediach społecznościowych widać zainteresowanie samodzielnym pieczeniem, w sklepach… nie widać drożdży ☺ – czyli ludzie pieką!

Kocioł numer specjalny „Pieczywo w czasach zarazy”, Dolnośląski Magazyn Kulinarny, okładka

Zebraliśmy więc przepisy piekarskie z wszystkich dotychczasowych numerów Kotła i oto macie numer specjalny Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł „Pieczywo w czasach zarazy”. Nie ma drożdży? Głowa do góry – wśród zebranych w numerze przepisów są też takie na zakwasie, sodzie, proszku do pieczenia, a nawet zupełnie bez przyspieszaczy. Do wyboru macie więc:

  • chleby
  • bułki i rogale
  • drobne wypieki
  • wypieki ze świata
  • na słodko
  • chlebki odrywane
  • przepis na zakwas żytni
  • przepis na zaczyn na drożdżach.

Wśród 53 przepisów jest także mój przepis na chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia (już na blogu), specjalnie napisany do tego numeru, oraz przepis na chlebek odrywany z pietruszką z Kotła nr 25.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

comments powered by Disqus