Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia
23 marca 2020
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Dzisiejszy chleb upieczecie bez drożdży, które w obecnej sytuacji są produktem mocno deficytowym. Bardzo prosty skład i wykonanie. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć do formy i upiec. Zamiast bakalii, orzechów czy pestek możecie dodać oliwki, suszone pomidory lub zioła.
Przepis pochodzi z numeru specjalnego „Pieczywo w czasach zarazy” Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się w minioną sobotę.
Składniki
(keksówka 25×15 cm)
- 1 ½ szklanki mąki żytniej 2000
- 1 ½ szklanki mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżki otrębów pszennych (opcjonalnie) + 1 łyżka
- 160 ml wody
- 2 jajka L
- 60 ml oleju + 2 łyżki
- ½–1 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść orzechów, pestek (opcjonalnie)
Wykonanie
- Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Jajka wbijamy do innej miski, dodajemy wodę, olej i mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy łyżką i wyrabiamy chwilę ręką. Tworzymy kulę, którą smarujemy 1 łyżką oleju.
- Wykładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wyrównujemy ciasto, posypujemy otrębami, mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, z funkcją góra-dół i pieczemy chleb 35–45 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego!