Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia


kategoria: chleb
tagi: jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, mąka żytnia, olej rzepakowy, orzechy, otręby, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejszy chleb upieczecie bez drożdży, które w obecnej sytuacji są produktem mocno deficytowym. Bardzo prosty skład i wykonanie. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć do formy i upiec. Zamiast bakalii, orzechów czy pestek możecie dodać oliwki, suszone pomidory lub zioła.

Przepis pochodzi z numeru specjalnego „Pieczywo w czasach zarazy” Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się w minioną sobotę.

Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia, na drewnianej desce

Składniki

(keksówka 25×15 cm)

  • 1 ½ szklanki mąki żytniej 2000
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki otrębów pszennych (opcjonalnie) + 1 łyżka
  • 160 ml wody
  • 2 jajka L
  • 60 ml oleju + 2 łyżki
  • ½–1 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść orzechów, pestek (opcjonalnie)

Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia, na drewnianej desce

Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia, na drewnianej desce

Wykonanie

  1. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Jajka wbijamy do innej miski, dodajemy wodę, olej i mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy łyżką i wyrabiamy chwilę ręką. Tworzymy kulę, którą smarujemy 1 łyżką oleju.
  2. Wykładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wyrównujemy ciasto, posypujemy otrębami, mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
  3. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, z funkcją góra-dół i pieczemy chleb 35–45 minut do tzw. suchego patyczka.
  4. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Smacznego!

Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia, na drewnianej desce

comments powered by Disqus